Ahlat, Selçuklu Mezarlığı, Külliye | Gezi Rehberi

Uyarı 1: Haftasonuluk gezilerimden önerebileceklerimden biri olan Ahlat ve Van için ben ulaşımımı Van havalimanı’ndan gerçekleştirdim. Ama bu tura Van-Ahlat yerine Ahlat-Van olarak yapmak isterseniz (Belki uçak bileti fiyatlarının ve/veya tarihlerinin uygunluğundan ötürü) Muş havalimanı da tercih edebileceğiniz noktalardan biri olabilir.

Uyarı 2: Van-Ahlat turu  için Van gölü civarında 7-8 saatlik çok güzel bir araba gezintisi yapmanız gerekecek. Bu iki turu aynı güne benim gibi sığdırabilirsiniz. Bunun için araç kiralamanız gerekecektir. Kiralanabilecek çok bilindik şirket olmadığı için biraz güvenemeyebilirsiniz. Bizim de araç depozitomuzu 1-2 ay ısrarlı aramalarımız sonunda geri yatırdılar. Bu yüzden araç kiralama firmasına ödediğiniz miktarı ve depozitonuzu takip etmenizin önemli olacağını düşünüyorum.

Uyarı 3: Bitlis’e bağlı Ahlat’ta görülebilecek yerler birbirine çok yakın konumda bulunmaktadır. Bu yerlerden gitmenizi önereceğim sıralama şöyle olacaktır: Ahlat’taki kümbet, Ahlat Selçuklu Mezarlığı ve son olarak da Ahlat’taki Bayındır Köprüsü ve civarıdır. Bu sıralamayı böyle vermemin nedeni ise aslında buradaki en önemli yer Ahlat Selçuklu Mezarlığı‘dır. Güncel giriş ücretleri için burayı tıklayabilirsiniz. Ancak sahilden değil yukarıdan girerseniz diğer önemli bir yer olan ve 5 dakika kadar vaktinizi alacak kümbet’tir. Ahlat Selçuklu Mezarlığı sadece belli saatler arasında ziyarete açık olduğu için bu 2 önemli yeri birden çıkarmanız çok önemli. Bayındır Köprüsü ve civarı için ise azami olarak 15 dakika ile yarım saat kadar vakit yeterli gelecektir. Ahlat’taki bu önemli yerlerin hepsini görmeniz için  ortalama 2 saatlik bir süreç yeterli olacaktır.

Uyarı 4: Köprü ve Kümbet Bayındır adı ile geçmektedir.  Akkoyunlu hükümdarının oğlu olan Emir Bayındır adına bu Köprü ve Kümbet yapılmıştır. 

Ahlat’taki  Emin Bayındır Kümbeti: Bu kümbet dünya’daki 2 özel kümbetten biridir: İki katlı olan kümbet, kare kaide üzerinde, sütunlar ve kemerlerle güneye açılan silindirik gövde ve dışarı doğru taşan basık konik külahıyla diğer kümbetlerden ayrılmaktadır.15. yüzyılda Ak-Koyunlular döneminde Ahlat’ta yaşadığı tahmin edilen Baba-Can Bey, Bayındır Kümbeti’ni ve mescidini yapan sanatkardır. Mescidin girişinin solunda bulunan kitabede, Baba Can Bey ismi okunmaktadır. Sanat tarihçilerinin bir kısmı Baba Can Bey’in Ahlatlı olduğunu belirtmektedirler.

Ahlat’taki Bayındır Köprüsü: Akkoyunlular döneminde yayaların rahatça geçebilmesi için merdivenli olarak inşa edilmiştir. Günümüzde tam halde bulunmaktadır. Köprü, Ahlat’a özgü kesme volkanik taştan yapılmıştır. Köprü’nün etrafı da oldukça ilgi çekici, terk edilmiş eski evler ve kümbetler, temiz bir tabiat, ördekler… Uyarı 5: Ahlat Selçuklu Mezarlığı, Alan oldukça büyük ve birkaç bölüme ayrılmış durumda: Zaviye Alanı, Ahlat Müzesi, Kadılar Mezarlığı, Harabe Şehir Vistası, Van Gölü Vistası, Emir Bayındır Kümbeti.  İnsan bu alanda gömülü olan Malazgirt Savaşı şehitlerini düşünmeden edemiyor. Burada 8 bin civarı kadar mezar bulunuyor. Ayrıca, burada motifleri ve mezarları çok güzel anlatan hitabeler mevcut. Uyarı 6: Ekstra olarak başka yerlere gitmek isterseniz: Bitlis ve Nazik Gölü‘nü tavsiye ederim.

İyi Seyahatler,