atina

Uyarı 1: Atina‘dan iki gezi düzenleyebilirsiniz. Birincisi, Atina’dan günübirlik gemi turuyla Aegina adası ve diğer adalara olan tekne turunu yapabilirsiniz. Aegina adasına gelmek için Atina’dan Pire’ye geçmeniz gerekiyor.

Pire Limanı hakkındaki yazımı okumak için burayı tıklayabilirsiniz.

Aegina Adası hakkındaki yazımı okumak için burayı tıklayabilirsiniz.

İkincisi Korint Kanalı’na günübirlik gezi düzenleyebilirsiniz.

Korint Kanalı hakkındaki yazımı okumak için burayı tıklayabilirsiniz.

Uyarı 2: Akropol‘ü gezmek neredeyse 1 gününüzü alıyor. Ayrıca akropol dışında da şehirde görebileceğiniz akropol kadar etkileyici olmasa da bazı yerler ve birkaç müze bulunuyor. İlaveten, metroyla sadece yarım saat kadar uzaklıkta olan Pire ve Pire’den tekneyle geçebileceğiniz 3 adet ada bulunuyor. Eğer Pire’yi ve adalardan sadece birini görmeyi isterseniz turunuza 1 gün daha ekleyin. Aracınız yoksa 1 gün de Korint Kanalı’nı görmek için harcamanız gerekecektir. Dolayısıyla bu bölgeyi tam olarak gezmek istiyorsanız 4 gece kalmanız iyi olacaktır.

Birinci Gün

Uyarı 3: İlk ziyaret etmeniz gereken tabiki en ünlü yapı olan Akropol olacaktır. Genellikle 08:00-20:00 arasında açıktır. Burada 4-5 saat harcayabilirsiniz. Burası aslında günümüzdeki Atina’nın en üstünde olan antik kent alanıdır. İnsanlığın yaptığı en önemli yapıtlardan biri olan Akropol‘ü sakın kaçırmayın!

Uyarı 4: Şehir bir düzlük üzerinde olduğu için Akropol de günümüzde Atina’nın tam ortasındaki yüksekliğin üzerinde bulunduğu için her yerden gözükmektedir. En iyi Akropol manzarası edinmek için Akropolün karşısında kalan Filopappou Tepesi‘ne çıkabilirsiniz.

Burası şehrin merkezinde, çok güzel ağaçlıklı yolların olduğu bir tepedir. Uyarı 5: Akropol‘e giriş için bilet aldıktan sonra ilk olarak karşınıza Dionysos Tiyatrosu geliyor. İkinci olarak ise Herodes Atticus Odeon‘una ulaşıyorsunuz. Burası Akropolün güneybatısında bulunan taş tiyatrodur. Burası M.Ö. 161 yılında konserler düzenlenmesi için yapılmış ve 1950’te restore edilmiştir. Ne yazık ki alanın tam içerisine girmek yasaktır. Biraz daha yukarı çıktığınızda Akropolün eski kapıların olduğu Propylaea denen alana ulaşıyorsunuz. Buradan tahmin edersiniz ki harika bir manzara görebiliyorsunuz. Tepenin ortasına ulaştığınız yapı, Atina’nın her yerinden görmekte olduğunuz  Panthenon‘dur. Panhenon’un hemen yanında gördüğünüz ise Erechtelion ve Athena Nike’ın Tapınağı‘dır. Günün sonunda Atina’nın Monastiraki Bölgesi‘ne gidebilir burada güzel bir akşam yemeği yiyebilirsiniz. Akşam vaktiniz kalırsa Atina’daki başka yapılara bir göz atmaya gidebilirsiniz. 

İkinci Gün

İkinci güne en iyi başlangıç belki de sonunda Atina’nın sokaklarını keşfetmek olmalıdır.

Şehrin bazı sokaklardan dolaşabilir ve şehrin akropol dışında nasıl bir yapısı olduğunu anlamaya çalışabilirsiniz.  Uyarı 6: Zeus Tapınağı‘nın kalıntılarını görmeye gidebilirsiniz. Tapınaktan geriye kalan sütunlar için giriş ücreti vermeyin. Alanı dışarıdan görmeniz yeterli olacaktır. Uyarı 7: Zeus Tapınağı’ndan sonra Atina Ulusal bahçeleri’ne doğru yürüyüşe çıkabilirsiniz. Bu parkın ortasında bulunan binalardan biri olan Zappeion‘u kaçırmayın. Zappeion 1880’lerde büyük bir opera binasıyken günümüzde çeşitli organizasyonların düzenlediği bir binadır. Burayı gördükten sonra Zappeion’un avlusuna doğru da ilerlemeyi unutmayın. Uyarı 8: Akşam yemeği için Akropol’ün aşağısında bulunan Plaka diye geçen alan ya da Atina Ulusal Bahçeleri’ne yakın olan ve Kolonaki olarak geçen alan akşam yemeği için güzel tercihlerdir. Gece hayatıyla ilgiliyseniz ise Gazi olarak geçen bölge en doğru tercih olacaktır.

Üçüncü Gün

Merkezdeki Akropol Müzesi‘ne kesinlikle gitmelisiniz. İkinci olarak dünya’nın tek beyaz mermer stadyumu (Panatheanic Stadyumu)‘na gidebilirsiniz. Vaktiniz kalırsa Benaki Müzesi ve Ulusal Arkeoloji Müzesi de güzel tercihler olabilir.

Ekstra

Atina Metro ve Şehir Haritası

İyi Seyahatler,