Halfeti

Uyarı 1: Halfeti’nin girişinde jandarmalar bazen şehre araç ile girilmesine izin vermeyip Eski Halfeti’nin yukarısında olan boş bir otoparka park ettirmeye zorlayabiliyorlar. Buradan sahile inmek yürüyerek 5 dakika sürüyor.

Uyarı 2: Sahilde dubalar üzerinde birçok kafe ve restoran bulunuyor. Bunların birçoğuna da Halfeti turu yapan tekneler yanaşmaktadırlar. Bu kafe ya da restoranların birinde yemekten önce ya da sonra da tekneye binebilir ya da daha ilerleyip biraz bu bölgeyi keşfedebilirsiniz. İnsan Halfeti’de bu tekne turunu yaptıktan sonra Fırat nehrinin büyüklüğünü, barajın önemini ve nehrin yapısını daha da iyi kavrıyor.

Uyarı 3: Tekne turu kesinlikle yapmalısınız. Turun süreci 2 saat civarındadır ve ücreti 5 tl’dir. Mola verilen yer bindiğiniz teknenin sahibinin ya da kaptanın ailesinin ya da tanıdığının yeri oluyor. Tekne, Eski Halfeti’ye geldiğinde Eski Halfeti’den bindiğiniz yere bırakılmanız da garanti değil.

Uyarı 4: Tekne turu için yanınıza uzun kollu bir şeyler ve kulaklığınızı alın. Yol boyunca baya rüzgarlı ve tekneyi kullanan kaptanlar alakasız çok yüksek sesle müzik açabiliyorlar.

Uyarı 5: Halfeti’den sonra Gaziantep’i, Şanlıurfa’yı ve BelkısZeugma Antik Kenti’ni ziyaret edebilirsiniz.

Gaziantep yazıma ulaşmak için burayı tıklayabilirsiniz.

Şanlıurfa yazıma ulaşmak için burayı tıklayabilirsiniz.

BelkısZeugma Antik Kenti yazıma ulaşmak için burayı tıklayabilirsiniz.

Halfeti’de kafeleri ve restoranları geçtikten sonra nehrin kenarında (solunuzda) bir camiyle karşılaşacaksınız. Bu cami biraz sulara batık halde bulunuyor. Bu Cami’nin üzerine çıkılmış yasak olsa da çıkan birçok insan görebilirsiniz. Benim ziyaretim esnasında tekneye binmeden görülen Cami’nin sadece bir kısmı sular üzerindeydi (Normalde çok daha fazlası sular altındaymış). Bunun sebebinin ise ziyaretimin ilkbahar dönemine denk düşmesinden dolayıdır.

Eski Halfeti’deki Bir kısmı sulara gömülmüş olan Cami 

Eski Halfeti’de sahilden devam ettiğinizde karşınıza iki adet köprü çıkacaktır. Bu köprüden geçince karşı kıyıda bir yer olmadığını belirtmem gerekiyor. Ben köprüden geçtikten sonra sol tarafta kalan yerden tekneye bindim. Beklediğime değen bir tekne turuydu.

Tekne Turu

Halfeti denince aklımıza gelen sulara gömülmüş sadece minaresi suların üzerinde kalan Cami bu Cami değilmiş. Bu en ünlü Cami’yi görebilmek için teknelerle gitmek gerekiyor.

Tur boyunca genelde rüzgarlı ve tekneden çok yüksek sesle türküler çalıyor. Tur boyunca birçok eski duvar yıkıntısı ya da içlerinde yaşam olan bazı mağaralar göreceksiniz.Daha sonra sol tarafınızda eski kale yıkıntılarını göreceksiniz. Tekneniz ya tam olarak bu kalenin karşısındaki kıyıda ya da Batık Cami‘nin olduğu kıyıda mola verecektir. Kaleden sonra Batık Cami‘nin olduğu yere yapılan ziyaretten sonra dönüş yoluna geçiliyor. İyi Seyahatler,