Kaunos

Uyarı 1: Kaunos’a en rahat ulaşım Dalyan turuyladır.

Dalyan turu hakkındaki yazıma ulaşmak için burayı tıklayabilirsiniz.

Uyarı 2: Dalyan’a geldiğinizde kaunos antik kentine ulaşabilmeniz için arada bir nehir var ve maalesef araba köprüsü yok. Bu yüzden haritada işaretlediğinizde sizi köyceğiz’den döndürecek bir buçuk saatlik araba yolu önerebiliyor sadece. Arabanızı Dalyan’da bırakıp küçük teknelerle 5 lira gidiş dönüş kişi başı ödeyerek öteki kısıma geçebilirsiniz. Akşam 7’e kadar bu tekneler çalışıyor.

Uyarı 3: Dalyan’a geldikten sonra yukarıdaki Uyarılar kısmı burada çok işinize yarayacaktır. Dalyan sahilden gidiş dönüş 5 lira olan bir tekneyle karşı kıyıya geçmeniz gerekiyor. Kral mezarlarına doğru 15-20 dakika bir süre ilerledikten sonra Kaunos kentine ulaşıyorsunuz.

Uyarı 4: Müze kartınız varsa ücretsiz yoksa normal bilet ise 10 liradır.

Uyarı 5: Kaunos kentinde karettalar görebilmeniz de mümkün, bu yüzden biraz dikkatli olmanız iyi olacaktır.

Genel bilgi: Pers savaşları sırasında yazılan bir metne göre Likya ve Karya gibi birçok şehirleri ve köyleri içinealan geniş bölgeler arasında Kaunos ise arada olan ayrı bir bölgedir. Kaunosluların kökeni hakkında Girit ya da anadolu insanı olduğu üzerine bir fikir ayrılığı vardır. Varılan sonuç ise kökenlerinin anadoludan geldiğini fakat Helenlerin kolonileştikleri zamanlarda adları değişerek Kaunos olmuştur. Daha sonradan Karya yönetimine girerek bir Karya kentine dönüşmüştür. Sıtma hastalığının yaygınlığı yüzünden yeşil benizli denmişlerdir.

Kaunos olarak gezebildiğiniz bölge küçük görülse de kaya mezarlarından olan uzaklığa ve karşı dağlarda olan kale kalıntılarına bakılırsa bence şehrin çoğu şu anki tarım arazilerinin içerisinde keşfedilmeyi bekliyor.

Kaunos tiyatrosu: altta 18 üstte onbeş  sıralı iki dilime sahip bu tiyatro 5000 kişiliktir. İlk yapısal kullanımı geç klasik çağdır ve Roma imparatorluk Döneminde bu zamanki halini almıştır.

Kaunos yuvarlak yapı: Tam olarak amacı anlanmamış olsa da şehrin her yerinden görülebilen üç basamaklı ve ortada olan bir yapıdır.

Kaunos kubbeli kilisesi: Anadolu’nun az ve en eski kiliselerinden biriymiş (MÖ 6.yüzyıl civarında) Üç ana girişi vardır ve geç dönemde her iki yanına da birer şapel eklenmiştir.

İyi Seyahatler,