Letoon

Uyarı 1: Müzekart geçiyor. Bilet alacaksanız ise ücreti 8 tldir. Ziyaret saatleri hakkında güncel bilgilere ulaşmak ve tarihi hakkında detaylı bilgilere ulaşmak isterseniz burayı tıklayabilirsiniz.

Uyarı 2: Ne yazık ki tiyatronun içine girilmiyor ve sütunlar tertemiz yağmur suyu içinde değil çamurlu su içerisinde duruyorlar.

Uyarı 3: Yaklaşık 7 km uzaklıkta bulunan başka bir Likya kenti olan  Ksanthos (Xanthos) kentini de ziyaret etmenizi öneririm.

Ksanthos (Xanthos) kenti için yazıma burayı tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Uyarı 4: Güneye doğru devam eden kutsal alan hala kazılmamıştır. 1962’den beri fransız araştırmacılarla kazı ve restorasyon çalışmaları devam etmektedir.

Letoon Antik Kenti tarihi hakkında bilgi: M.Ö. 7. yüzyılda kurulmuştur. Leto kültü, yunanlaşma eğilimlerini almıştır. Lykia uygarlığının kutsal alanına dönen Letoon kenti daha sonra Perslerin, Karyalıların ve Rodosluların hakimiyetine girmiştir. Roma döneminden sonra (7. yüzyılda) bu kutsal antik alan tamamen terk edilmiştir.

Letoon Kenti’ndeki Kalıntılar

Araba park alanın tam karşısında, bilet gişesinin solunda kalan alandaki tiyatro, oyunlar için değil; kutsal törenler için kullanılmış. Eskiden, Ksanthos başkentinden Letoon’a gelenler, Letoon’a girmek için bu tiyatrodan geçiyorlarmış.

Sütunlu galerilerin ise içinde üç tapınak bulunuyormuş: Doğu’daki Apollon‘a, batıdaki Artemis‘e, büyük olanı ise Leton‘ya içinmiş. Bu tapınakların neden bu üç tanrı için yapıldığını aşağıdaki mitolojik açıklamayı okuduğunuzda anlayacaksınız.

Letoon mitolojideki yeri (Romalı şair Ovidus’un anlattığına göre)

Tanrıça Leto, tanrı Zeus’tan sahip olduğu ikiz çocukları Artemis ve Apollo’yu Ege denizinde Delos adasında doğurmuş. Hera’dan (Zeus’un karısından) kaçarak Anadolu’ya gelir. Letoon kasabasının olduğu yerde çocuklarını yıkamak istemiş. Ama halk Hera’dan korktuğu için Leton’un burada yıkamasını istemez. Buna sinirlenen Leto ise tüm halkı bir kurbağaya çevirmiş.

İyi Seyahatler,