LÜBNAN

Uyarı 1:  Tam olarak nedeni bilinmemekle birlikte tahmini nedeni Suriye’de sıkılan gaz ve kimyasal bombalardan ötürü Astımı olmayan ama Lübnan’da yaşayan çoğu kişiye doktor astım ilacı vermiş. Bu yüzden astımı olanların daha dikkatli davranmalarını tavsiye ederim.

Uyarı 2: Her ne olursa olsun bir orta doğu ülkesine gittiğiniz için tarzınızı ona göre şekillendirilmesini öneririm. Mesela Ben hafif sakal bırakıp gitmeyi tercih ettim. Çünkü: özellikle Balbek’te olan Hizbullah yönetiminden emin olamadım. Yabancı gibi görünmeniz yerine daha yerel görünmek her zaman daha faydalı olacaktır.

Uyarı 3: Benim gibi tur olmadan gidiyorsanız insanlar çok yardımsever ve sanılanın aksine Fransızcadan daha çok İngilizce konuşmaya  yatkınlar. Eğer Fransızca, İngilizce veya Arapça biliyorsanız hiç sorununuz olmadan seyahat edebilirsiniz.

Uyarı 4:  Fotoğraf ya da Video çekerken eğer etrafta kontrol noktası asker ya da üniformalı biri varsa dikkatli olun ve o tarafı asla çekmeyin. Yasaktır. En iyi ihtimalle, Çekim yaptığınız cihazı kontrol edip o kayıtları yok ederler.

Uyarı 5: Yanınıza alacağınız para Dolar olursa daha rahat edersiniz. Çünkü: Para birimleri karşılığı olarak hep dolara endekslenmiştir. Euro’da da sorun yaşamazsınız. Ama Türk lirası açısından bir fikrim yok.

Uyarı 6: Beyrut hakkındaki yazıma ulaşmak için burayı tıklayabilirsiniz.

Zahlé hakkındaki yazıma ulaşmak için burayı tıklayabilirsiniz.

Balbek hakkındaki yazıma ulaşmak için burayı tıklayabilirsiniz.

Sidon hakkındaki yazıma ulaşmak için burayı tıklayabilirsiniz.

Harissa hakkındaki yazıma ulaşmak için burayı tıklayabilirsiniz.

Biblos hakkındaki yazıma ulaşmak için burayı tıklayabilirsiniz.

ÖNERİLER

Öneri 1: Tasarruf için kahvaltısı dahil bir yerde kalmanızı tavsiye ederim. Ülke pahalı bir ülke olmamasına rağmen yapılacak çok şey var gün içinde istediğiniz gibi restoranlar da
bulamayabilirsiniz Beyrut dışarısında kalıyorsanız. Bu yüzden sağlam bir kahvaltı yapmak çok yardımcı olacaktır. Manouche, Falafel gibi güzel ve uygun fiyatlı lübnan yemekleri sizi gün içerisinde kurtaracaktır.

Öneri 2: Türkiye’den makul ücret ile kalkan uçaklar genelde gece çok geç saatte kalkıyor. Bu yüzden gidebilmek için çok farklı seçenekler maalesef mevcut değil. MEA’nın yani Lübnan’ın kendi havayolunun küçük uçakları mevcut buradan da alternatif edinebilirsiniz.

Öneri 3:  Ülkeyi gezmek istiyorsanız her yerde olduğu gibi özel turlar ve taksi turlarıyla  tek kişi olarak gitmenizi asla tavsiye etmem çünkü bir kere toplu taşımaya binip insanlarla konuşmaya alıştıktan sonra ve fiyat karşılaştırması yaptıktan sonra çok gereksiz kaldığını anlayacaksınız. Taksi çağıracaksanız bile kesinlikle kaldığınız yerden ucuza ayarlanmasını talep edin. Ben Hamra’dan havalimanına kaldığım yerden taksi çağırarak 12 dolar gibi bir ücrete gittim. Başka duyduğum yerlerden ise 25 Euro gibi ücretleri duydum. Karışık da bir şehir olduğu için bazen taksiciler de ara yolları bulamıyorlar ve işler daha çok karışıyor masraf da artıyor haliyle.

BAYRAK:

Bir ülkeyi anlamaya başlamak için o ülkenin bayrağına ve sembollerine bakmak genel bir fikir edinilmesine ve o ülke içinde yaşanan tarihi dinamikleri görmemizi sağlar. Ortadoğu ve sıcak bir ülke olmasına rağmen kar yağıyor. Mesela aşağıda verdiğim tanım ile barış için çok kan döküldüğünü Sedir ağaçlarıyla meşhur olduklarını ve bunu ülkelerinde hep sağlamak istedikleri istikrar için kullandıklarını görebiliriz. Ayrıca Fenike, Osmanlı ve Fransa etkisi de bariz bir şekilde anlaşılmış oluyor.

Bayrağın Anlamı:

Lübnan bayrağının sahip olduğu renklerin farklı anlamları vardır. Kırmızı renk ülkenin bağımsızlığı için akmış insanların kanlarını temsil ederken beyaz renk barışı ve Lübnan’ın dağlarında bulunan karı temsil eder. Bayrağın ortasında bulunan sedir ağacı tasviri ebediyeti ve istikrarı simgeler.
Lübnan uzun yıllar boyunca ülkelerini işgal etmiş olan milletlerin bayraklarını kullanmışlardır. (Fenikeliler, Osmanlılar vb.) Osmanlılar’dan özgürlüğün alındığı dönemden sonra beyaz bir zemin üzerine yeşil ağaç imgesi ülkenin bayrağı kabul edilmiştir. Kırmızı şeritlerin bayrağa Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra, kaybedilenlerin anısına eklendiği sanılır. Lübnan`da Fransız Mandası sürecinde Fransa Bayrağı`na oldukça benzer bir bayrak kullanılmıştır.

GEZİ GENEL

Lübnan, Türkiye’de övündüğümüz Doğu Batı sentezinin bana göre tam olarak yer bulmuş hali. Beyrut en batıda sahilde kalıyor gibi düşünürseniz Doğu’ya gidince Beka vadisi ve meşhur Balbek kentine ulaşırsınız.

Ülkede bir sürü askeri kontrol noktaları bulunuyor özellikle Beka vadisine geçerken burası şu an Hizbullah kontrolünde olmasına rağmen tamamen güvenlidir. Lübnan hükümeti ve Hizbullah yönetimi kendi aralarında anlaşmışlardır.
Araştırmalarıma göre ideal Lübnan seyahati için süre 4-5 gündü. Sırf hafta sonu için gidiyorsanız eğer sadece Lübnan’da kalıp keşfetmenizi öneririm. Eğer gittiğinize gerçekten değmesini   istiyorsanız 5 gün hatta hayatın içine iyice girmek istiyorsanız 1 haftalık bir süreç bu eşsiz ülke için mantıklı bir karar olacaktır.1 haftayı sırf Beyrut’a ayıran ya da 1 ay gelip tüm ülkede yaşayan insanlarla da tanıştım. 

Küçük bir ülke olmasına rağmen çok dolu bir ülkedir. Ulaşım çok vakit almaz Ülkenin her yerine günübirlik gidip gelebilirsiniz.Baalbeck’e varmadan Anjar adında şaraplarıyla ünlü bir fabrika var. Normalde çiftlerin flört başlangıcında tercih ettikleri bir yer. Buradan da geçtikten sonra Zahle adında Ermeni şehrine varıyorsunuz.

Gitmediğim ama hakkında fikir sahibi olmayı belki de ziyaret etmeyi isteyeceğiniz diğer yerler hakkında bilgi vereceğim yerler: Tyre (Sour antik kenti) ve Jeita mağarası.

Jeita mağarası’na gitmek için araba ya da taksi lazım. Giden yabancı tanıştıklarım çok güzel olduğunu ama daha evelinde büyük yer altı mağarası ziyaret etmiş olanlar için çok da özel  kalmadığını söylediler. Taksi masrafı ve giriş ücretinin Lübnan’ın geri kalan yerlerine göre pahalı kaçması yüzünden ve son günümü Beyrut’u daha derinden keşfederek geçirmeyi tercih ettim.

Jeita için detaylar: Beyrut’a 20 km gibi bir uzaklıkta bulunuyor ve köpek nehrinden sularını alıyor. Buraya taksisiz gidebilmek için Dawra’ya otobüs ile gidip buradan da 2000 yani 2 dolar civarında bir servis ücreti verip bir arabaya geçmek gerekir. Ardından mağara için ödeme yapmanız gerekecektir… Bu nehir, Beyrut’un su ihtiyacını karşılıyor. Yukarı ve aşağı olmak üzere iki adet mağarası bulunuyor. İçinde kayık turu yapılıyor ama çok kısa sürüyor. 1958 yılında keşfediliyor uzunluğu 2200 metre ve sadece 750 metresi görülebiliyor.

Lübnan tarihi ve doğal güzellikleri olan bir kenttir. Ama tarihi ve kültürel dokusuna tabiatından daha çok önem verilmesi gerektiğini düşünüyorum.

Tyre diğer adıyla Sour (Sur diye okunuyor) için detayları veriyorum:  sidon yani halk arasında Saida’dan daha fazla ihtişamlı olduğu ama Baalbek’ten kesinlikle daha az olduğu söyleniyor. Biraz İsrail sınırına yakın olduğu için de İsrail girişine girmemek yani tam olarak Saida’da inmek önemli bir nokta. Byblos’takilere benzeyen ama daha yüksek kolonların olduğu başka bir antik kenttir.

İyi Seyahatler,