Meteora

Uyarı 1: Kalambaka, Meteora’ya en bilindik ve yakın konaklayabileceğiniz kenttir. Bu bölgeye gelebileceğiniz en bilindik şehir Selanik‘tir.  Selanik’ten Kalambaka’ya kalkan bir otobüse binmeniz yeterlidir. Gün içerisinde çok sık olmadığı için internetten iyi araştırmanız önemli olacaktır. Tek yön bilet 35 euro civarındadır.

Selanik hakkındaki yazımı okumak için burayı tıklayabilirsiniz.

Uyarı 2: Uyarı 3‘te anlatacağım yorucu yolculuğa rağmen her zaman iyi ki görmüşüm dediğim çok özel bir yerdir Meteora. Meteora’nın hikayesi ise şöyledir: Burası adından da anlaşılacağı gibi meteor ile anılmaktadır. Nedeni ise yerel halkın buradaki düzlüğün ortasında kalan bazı alanlardaki dik zirvelere yorum getirememesi ve meteor kaynaklı olabileceğine inanmalarıdır. Bu zirvelerin tepelerine de eski dönemlerde türklerden korktukları için manastırlar inşaa etmişler.

Uyarı 3: Selanik’ten Kalambaka’ya giden otobüs iki yol izleyebiliyor. Birincisi sizi Trikala‘da bırakıyor ve siz Trikala’dan Kalambaka’ya giden başka bir aktarma otobüsüne biniyorsunuz. İkincisi, Selanik’ten 1 saat 40 dakika gibi bir vakit sonra Palaeofarsalos‘ta otobüs terminaline varıyorsunuz. Burada yarım saat gibi bir süre sonra kalkacak ikinci otobüs için bekliyorsunuz. İkinci bindiğiniz otobüs de 1 saat gibi bir süre sonra sizi Kalambaka’ya ulaştırıyor.

Uyarı 4: Meteora,  Kalambaka’nın üzerinde kalan çok dağlık bir alandadır. Dolayısıyla buradan yürüyerek çıkmanız 4-5 saat alacaktır. Kalambaka’da otobüs durağı gibi bir yer var. Burada indiyseniz yine burada Meteora’ya kalkan otobüslere bilet almanız gerekiyor. Ne yazık ki Meteora çok turistik bir yer olsa bile bu otobüsler, günde birkaç kezden fazla kaldırılmıyor. Meteora’da gezilecek alanın çok fazla olması ve ulaşım ağlarının çok yetersiz kalmasından dolayı size tavsiyem yolculuk günü hariç 1 gün daha vaktiniz olmasıdır yani en az 1 gece burada kalıyormuşsunuz gibi düşünmelisiniz. Dönüş için de otobüs seferlerine bakın eğer ertesi gün akşama otobüs seferi bulunmuyorsa 2 gece de kalabilirsiniz.

Uyarı 5: Kalambaka‘da aldığınız broşürlerin çoğu gerçek hayattakilerle bağdaşmıyor. Mesela her manastırın açılış ve kapanış saatleri farklıdır. Broşürlerden birinin verdiği saatlere göre açık olduğunu düşündüğünüz bir manastırın kapısına gidince 1 saat önce kapandığını görebiliyorsunuz. Uyarı 6: Meteora‘da 7 tane manastır bulunuyor ve eğer bu manastırların hepsini görebilecek vaktiniz yoksa size tavsiyem Kalambaka’dan kalkan Meteora otobüsüne bindikten sonra en son durakta yani Agios Stefanos Manastırı‘nda inmenizdir. Meteora’da görmeniz gereken ikinci en önemli manastır ise Büyük Meteor‘dur. 7 manastırı aynı gün içerisinde bitirmek için çok hızlı olmanız gerekecektir. Uyarı 7: Kız ya da erkek fark etmeden girişte üzerindeki bir kıyafeti kısa bulurlarsa size giymeniz için şalvar ya da örtü gibi çeşitli kıyafetler veriyorlar. Ama her şey Meteora’daki manastırlara ve bu manzaraya değiyor. Uyarı 8: İlk durağınızı Agios Stefanos Manastırı yaparsanız burası diğer manastırlara göre daha yukarıda olduğu için geri kalan yolun çoğunu yavaşça yürüyerek inebilir ve diğer manastırlara da uğrayabilirsiniz. İyi Seyahatler,