Sanlıurfa- Atatürk Barajı

Uyarı 1: Urfa’da şehir ve şehrin civarının görülmesi için 1 gece en fazla 2 gece yeterli olacaktır. Urfa’da görülmesi gereken müzeler Urfa müzesi ve Urfa Haleplibahçe müzesi’dir.

Urfa müzesi hakkındaki yazıma ulaşmak için burayı tıklayabilirsiniz.

Urfa Haleplibahçe müzesi hakkındaki yazıma ulaşmak için  burayı tıklayabilirsiniz.

Urfa’nın etrafında görülmesi gereken yerlerin başında ise Göbeklitepe ve sonrasında Harran gelir.

Harran hakkındaki yazımı okumak için burayı tıklayabilirsiniz.

Urfa’dan sonra ise Gaziantep’e bir tur düzenleyebilirsiniz.

Gaziantep hakkındaki yazımı okumak için burayı tıklayabilirsiniz.

Uyarı 2: Kahvaltı için Gümrük Han güzel bir tercih olabilir. Akşam yemeği için sıra gecesine gitmenizi öneriyorum.

Uyarı 3: Sıra gecesine gitmek istiyorsanız, kesinlikle kaldığınız otelden ya da Manici Otel‘den sıra gecesi için adınıza rezervasyon yaptırın. Sıra gecesine kesinlikle olabildiğince aç gitmeye çalışın.

Uyarı 4: Harran’ın girişi tamamen kapatılmış ve güvenlik olmadığından ziyaret saati kısıtlaması yok. Bu yüzden ilk önce Göbeklitepe’ye gitmeniz zaman kazanmanız için çok iyi olacaktır. Göbeklitepe çoğu zaman bakımda olduğundan internetten kesinlikle tadilat durumuna bakmanız lazım.

Uyarı 5: Haritada iki tane göbeklitepe işaretli. Yanlış olan Dağeteği’den istikametinin oradayken; Doğru olanı Ömerli mevkiindedir. Bu bilgiye sahip olmadığım için yanlış bir yere ulaştım.

Uyarı 6: Eğer ramazanda geliyorsanız; gün içerisinde balıklı gölün yanında, benzin istasyonlarında veya şehrin biraz dışındaki çoğu salaş restoranlarda çok rahat yemek yiyebiliyorsunuz.

Uyarı 7: İronik bir şekilde, Urfa’da çiğ köfte satan yer hiç yok gibi. Buna karşın her yerde ciğer tava çok yaygındır.

Uyarı 8: Urfa kalesi ziyaret edilmemesine rağmen yukarıya çıkıp manzaraya bakabilirsiniz. Kalenin aşağıdan görüntüsü ise çok güzel.

Uyarı 9:  Atatürk Barajı’nı görebileceğiniz tek nokta için haritaya Atatürk Barajı Seyir Yeri yazın. Bulunduğu yerden dolayı Urfa’dan çok daha serin ve manzarası var. Bu Seyir Yerinin ilerisi askeriye olduğu için gidiş yasak. Bu Seyir Yerinde yiyecek bir şey bulamadım ama  çay ve kahve içmek için gelmenizi öneririm.

Örnek Bir Program

Cumartesi

İstanbul-Urfa arası 1 buçuk saat kadar sürüyor. İnişe doğru Fırat nehrini kuş bakışı görebilmeniz mümkün. İlk gün Urfa’nın etrafındaki yerleri gezmeye karar verdim. İlk durak olarak Harran’ı seçtim.

İkinci durağım, Dağeteği civarında bulunan Germuş Kilisesi’dir. Bu kilise günümüzde metruk haldedir.

Kiliseden sonra Ömerli mevkine doğru arabayla gitmeme rağmen maalesef Göbeklitepe tadilatta idi.

Pazar

Manici Otel’de kaldım. Burada şehir merkezinde başka güzel oteller de var.

Balıklıgöl etrafındaki geniş parkta dolaştıktan sonra balıklıgölün yanındaki bir yerde çay içebilir ve dinlenebilirsiniz. Hava sıcak olduğu için gün içinde çok fazla kalabalık olmasa da akşam saatlerinde her yer kalabalıktır. Balıklı göl ve civarındaki cami ve etrafındaki küçük dükkanları dolaştıktan sonra fazla vakit kaybetmeden müzeleri gezmek istedim. En önemli müze olan Urfa müzesi (Urfa Arkeoloji müzesi) ‘ini ziyaret ettim.Burada dünyada ilk kez gerçek ebatlarda yapılmış heykeli, Asurluların bazı eserlerini ve en önemlisi  Göbeklitepe’den çıkarılan ve en bilindik olan tapınak örneği, hayvan heykelleri  ve çok daha fazlası Urfa müzesinde bulunuyor.

Urfa Müzesi’nden hemen sonra yanında bulunan Urfa Haleplibahçe mozaik müzesi‘ni ziyaret ettim.

Daha sonra, Urfa Kalesi’ne oraya çıkıp manzaraya baktıktan sonra (Manzaranın olduğu yer kalenin tam yanındadır), isterseniz Seyir Teras adlı bir yerde oturabilirsiniz.

Urfa Kalesini biraz görebildikten sonra 1 saat uzaklıkta bulunan Atatürk Barajı‘nı görmeye gittim.(Urfa’da işiniz bittikten sonra Barajı görmenizi tavsiye ederim, şehre geri dönmek yarım saat kadar vakit kaybı yaratıyor). Urfa seyahatini bitirmek için en güzel noktaya sonunda ulaştım. Atatürk Barajı Seyir Yeri.

İyi Seyahatler,