YAZILIKAYA

Uyarı 1: Hattuşa’ya çok yakın olan Yazılıkaya açık hava tapınağı navigasyondan bakınca yanlış işaretlenmiş. Yazılıkaya yazınca birden fazla yer çıkıyor ve hiçbiri doğru değil. Yazılıkaya için navigasyona değil tabelalara güvenin!!

Uyarı 2: Buraya yarım saat- 1 saat kadar vakit ayırmanız yeterli olacaktır.

Uyarı 3: Hattuşa burada görülmesi gereken en önemli yerdir.

Hattuşa hakkındaki yazım için burayı tıklayabilirsiniz.

Ben, Yazılıkaya’dan önce Hattuşa’yı, Yazılıkaya’dan sonra ise Alacahöyük’e gittim.

Alacahöyük hakkındaki yazıma ulaşmak için burayı tıklayabilirsiniz.

Yazılıkaya Hakkında Bilgi

Yazılıkaya, şimdiye kadar keşfedilen en büyük Hitit kaya anıtıdır. Burası, iki adet (A ve B) salon veya koridordan oluşuyor. Bu Ana A ve B odalarının üzerleri kapatılmamıştır.

A odasında yeni yıl kutlamaları düzenlenirken; B odasında ise M.Ö. 13. yüzyıl krallarının ölü ve anmalarını yaptığını kült bir alandır.

A odasında karşılıklı duvar hititli kral ve kraliçelerin birbirine baktığı bir koridordan, koridorun sonu ise daha ilahi tanrılar için ayrılmış bir bölümdür.

B odasına ise dar bir geçitten geçilerek giriliyor. Burası M.Ö. 13. yüzyılda Şuppiluluma II tarafından babası için yapılmıştır. Tarih kitaplarında gördüğümüz omuzlarında orak biçimli bir kılıç taşıyan 12 tanrı kabartması burada bulunuyor. Bu kabartmanın haricinde, bu kabartmaların tam karşısında ise yeraltı tanrısı olduğu tahmin edilen Nergal bulunuyor. Bu odadaki nişler (büyük boşluklar) herkesin kendi gücüne göre adak adamaları için yapılmış yerler. (Sadece yemek olmak zorunda olmayan adaklar).

İyi Seyahatler,