Uyarı 1: Viyana’dayken kesinlikle günübirlik Slovakya’nın başkenti Bratislava’ya gidin. Yakınlığından dolayı Bratislava’yı da Viyana Turu içinde değerlendirmenizi öneririm.
Bratislava hakkındaki yazımı okumak için burayı tıklayabilirsiniz.
Bratislava dışında seyahatinizi 4 farklı yönde ilerletebilirsiniz: İlk 2 yön Avusturya’nın Graz veya Linz şehrine doğru devam edebilirsiniz.
Linz hakkındaki yazımı okumak için burayı tıklayabilirsiniz.
Diğer 2 yön Avusturya dışına çıkarak gerçekleştirebilirsiniz. Macaristan’ın başkenti olan Budapeşte’ye veya Çek Cumhuriyeti’nin Prag kentine doğru olabilir.
Budapeşte hakkındaki yazımı okumak için burayı tıklayabilirsiniz.
Prag hakkındaki yazımı okumak için burayı tıklayabilirsiniz.
Uyarı 2: Viyana turu için gezilecek o kadar çok yer var ki bu yüzden planlı olmanız da fayda var. Eğer Viyana’yı görmek için çok vaktiniz bulunmuyorsa meydandan kalkan 1 numaralı tramvaya binin ve o tramvaydan hiç inmeden 1 veya 2 tur atın! 1 tur yaklaşık 20 dakika sürmektedir.
Uyarı 3: Saraylar, Viyana turu boyunca şehrin haricinde görülmesi gereken ilk yapılardır.. Turistik önemine göre sıralarsak Schönbrunn Sarayı, Hofburg Sarayı, Belvedere Sarayı‘dır. Tavsiyem ise her gün 1 tane sarayı ve başka yerleri görmenizdir. Hepsi için rahat ayakkabılarınızı giyin ve yanınıza su alın! Dolayısıyla en az 3 gün Viyana’da kalmanız da fayda var; kişisel tavsiyem 5 güne kadar kalmanızdır.
Uyarı 4: Schönbrunn Sarayı (Schloss Shönbrunn), 1441 odalı barok bir saraydır. Ama sadece 40 odası kadarı ziyarete açıktır. Fransa için Versailles ne ise Avusturya için Schönnbrunn demektir. Genel olarak 08:00-17:30 arasında açıktır ve Viyana merkezinden uzaktadır. En rahat ulaşım U4 metro hattına binip Wien Hütteldorf durağında inmektir. Odalar kadar da bahçede vakit harcanması gerektiğinden buraya 2-3 saat kadar vakit ayırmanız da fayda var. Giriş 14 euro civarındadır. Dilerseniz, Schönnbrunn Classic Plus Pass türü bilet alarak saraydan sonra Elmalı tart yapım atölyesini izleyebilir ve çıkışında güzel bir kahve ve applestrudel ikramından yararlanabilirsiniz.
Vaktiniz varsa Sarayın etrafındaki büyük parkta piknik de yapabilirsiniz. Uyarı 5: Hofburg Sarayı (Hofburg Wien): Merkeze çok yakın olan bu sarayı gezmek için 2-3 saat kadar vakit harcamak gerekmektedir. Genel olarak 09:00-17:30 arasında açıktır. Bulunduğu yer Michaelerplatz olarak geçmektedir. İçerideki en etkileyici bölüm Sisi’nin dairesidir. İçerisi tablolar, kristaller ve mermerlerle döşenmiştir. Burada düzenlenen bir operaya denk gelirseniz bilet alıp akşam da görmenizi öneririm. İçerideki Cafe (Hofburg Cafe)’de bulunan avusturya tatlıları ve kekleri oldukça iyidir. Uyarı 6: Belvedere Sarayı (Schloss Belvedere), büyük bir bahçeden ve 2 adet barok binadan (Aşağı Belvedere, Yukarı Belvedere) oluşmaktadır. Burada 2 saate kadar vakit geçirilebilir. Giriş ücreti 15 euro civarındadır. Burası, Savoy prensi emri ile yaptırılmıştır. Sarayın en önemli tarihi günü ise 15 mayıs 1955’tir. O gün, Avusturya’nın II. Dünya savaşından sonraki özgürlüğüne kavuştuğu anlaşma burada imzalanmıştır. İçeride aynı zaman da ortaçağdan başlayan büyük de bir sergi bulunmaktadır. Sarayın hemen yakınında belirgin bir metro durağı olmadığı için birkaç seçeneğe sahipsiniz. Ama ben en büyük istasyonlardan biri olan Hauptbanhof‘ı kullanmayı tercih etmiştim. İndikten sonra 20 dakika kadar yürümeyi göze almanız gerekebilir. Uyarı 7: Mozart, Beethoven ve Sigmund Freud’un evleri ziyaret edilebilir.Uyarı 8: Hundertwasserhaus‘a kesinlikle gitmelisiniz. Burası organik bir binadır ve mimari harikadır. Bina günümüzde kullanıldığı için binayı sadece dışarıdan görebilirsiniz.
Binayı dışarıdan 10-15 dakika incelemeniz yeterli olacaktır.Uyarı 9: Cafeler: Gitmeniz gereken 2 Cafe (Café Frauenhuber, Café Central). Café Frauenhuber: Şehrin en eski tren istasyonu Karlsplatz’da günümüzde bir café olarak kullanılmaktadır. Zamanında Mozart da buraya uğramıştır. İçeride kredi kartı geçerli değildir. Café Central: Pastaları ile meşhur, 1. Dünya savaşından kalma gotik mimari örneği bir cafédir. İçeride eski ve yeni opera sanatçılarının fotoğrafları bulunmaktadır.
Uyarı 10: Yemeniz gereken 4 tatlı: İmperial Torte (Bol çikolatalı, acıbadem ve fındıklı), Linzer Torte (Çilek reçelli, fındıkla dolu ve tereyağlı), Appelstrudel (Elmalı bol şekerli ve sıcak ), Sacher Torte (Bildiğimiz çikolatalı kek)
Uyarı 11: Viyana Turu Viyana yaparken kesinlikle schnitzel yenmelidir! Avusturya’da Schnitzel 2 çeşittir ve tavuktan asla yapılmaz. Gerçek Schnitzel domuzdan diğer schnitzel ise danadan yapılır. Eğer domuz tüketmiyorsanız menüde dikkat edin ve dana schnitzeli isteyin!
Uyarı 12: Şaraplarla ilgiliyseniz Avusturya’ya özel bazı şarapları denemek isterseniz Palmenhaus‘a gidebilirsiniz.
Uyarı 13: Viyana’nın en iyi panaromik manzarası için Kahlenberg‘e gidebilirsiniz.
Ekstra
Aziz Stephen Katedrali (Sağ resimdeki) 1300lü yıllara kadar eski bir tarihe sahip gotik mimari örneği bir kilisedir. 136 metre yüksekliğindeki güney kulesi şehrin sembollerinden biridiri. Kiliseyi görmeye giderseniz içerideki İskeletler (Catacombres) kısmını da gezin!
Güzel Sanatlar ile ilgiliyseniz 10:00-18:00 arasında açık olan Kunsthistorisches Museum Wien (Sol resimdeki)’e kesinlikle gitmelisiniz! Haftaiçi erken saatlerde ziyaret etmek de fayda var. Geziniz uzun süreceği için yanınıza su ve yiyecek bir şeyler almayı ihmal etmeyin! Giriş ücreti 10 euro civarındadır. Ayrıca içeride tarih kitaplarında gördüğümüz Efes’ten çıkarılmış olan meşhur Artemis heykeli de bulunmaktadır.
Günümüzde Gasometer alışveriş merkezi olarak geçen aslında ise 1990larda renove edilmiş dört adet havagazı fabrikası binasıdır. Alışveriş merkezi dışında öğrenci yurdu ve bazen konserler için de kullanılmaktadır. Buradaki dükkanlar genelde Mc Donalds gibi yerlerden oluştuğu için alışveriş yapmamanızı ve sadece binaları görmenizi tavsiye ederim. Gasometer metro istasyonunda bulunmaktadır. Vaktiniz varsa Avusturya Ulusal Kütüphanesi (Österreichische Nationalbibliothek)’ni görmeye gidin! Burası, IV. Karl tarafından yapılmış; Avrupa’nın en geniş kütüphanesidir. İçeride Altın kaplamalı duvarlar kullanılmış kitaplar ise yıl yıl ve konu konu ayrılmışlardır.
Viyana Opera Evi (Statsoper), çoğu insan için dünya operasının merkezini görmeye gidebilirsiniz. Burası Mozart, Beethoven, Schubert gibi çok önemli müzisyenlere ev sahipliği yapmıştır.Lunaparkları seviyorsanız Avrupa’nın en büyük dönme dolabını görmek için Praterd’a gidebilirsiniz.
Kent pazarı görmek isterseniz Viyana’nın en büyük kent pazarı Naschmarkt, cumartesi günleri açıktır.Hitler’in yaşamış olduğu evi görmek isterseniz bu ne yazık ki mümkün değildir. Hitler’in Viyanada kaldığı 58 numaralı binanın ise 57 58 59 numaralarını sökmüşler. Bu yüzden sadece 56 ve 60 numaralı binalar durmaktadır. Evini göremediğim için muhtemelen yan binasının (56 numara) resmini sağa koyuyorum.
Hayvanat bahçesi görmek isterseniz Tiergarten‘a gidebilirsiniz.
Viyana’da Çektiğim Öteki Fotoğraflar
Viyana Metro ve Şehir Haritası İyi Seyahatler,