Uyarı 1: Efes Antik Kentine girmek için bilet alacaksanız 40 lira ödemeniz gerekiyor. Eğer müze kartınız var ise giriş ücretsizdir.
Efes Antik Kenti hakkındaki yazıma ulaşmak için burayı tıklayabilirsiniz.
Uyarı 2: Efes’e girdikten sonra ekstra ücret ödeyerek girebileceğiniz tek yer ise Efes Yamaç Evleri’dir. Yamaç Evleri için müze kart geçmemektedir ve 20 lira sabit bir ziyaret ücreti bulunmaktadır. bana Pompei’deki evleri hatırlatan bir kazı alanıydı; ziyaret etmenize değebilir.
Uyarı 3: Yamaç Evlerin girişi meşhur Celcius kütüphanesini sağınıza alıp karşınızdaki yokuştan çıkarken ikinci giriştedir.
Uyarı 4: Yamaç Evleri gezmek için 1 saat yeterli olacaktır. Burada birkaç katlı ve çok büyük yamaç evler bulunmaktadır.
Girişte hemen sağda Peristil Avlusu diye anılan bir yer bulunmaktadır. Bu avlunun en az iki katlı olduğu ve büyük salon ile çoğu odaya ulaşabilmekte olduğu keşfedilmiş.
Daha ilerleyince arkeolojik buluntuları yapboz gibi birleştirdikleri bölümden hemen sonra Yamaç evinin bazilikasına ulaşılıyor. Bu bazilikanın asıl amacı ev sahibinin misafir kabul ettiği yermiş. Bazilikanın duvarlarının alt kısmı mermerlerle üst kısmı ise fresklerle kaplanmıştır. Bazilikanın tam önündeyse bir havuz bulunmaktaymış.
Bazilikanın yanındaki merdivenlerden sonra sağınızda bazilikadan aşağı doğru inen yolu görebiliyorsunuz. Solunuzda ise Geç Antik Çağdaki Yamaç Ev 2 bulunuyor.
Yamaç Ev 2 üzerine çok fazla bilgi verilerek Efes Antik Kentindeki yamaç evler hakkında fikir vermek istenmiştir. Bu evin en önemli kısmı sahip olduğu Mozaiklerdir. Yamaç Ev 2 birkaç aşamda bölünerek anlatılmıştır.Yamaç Ev 2 Genel Özet: Yaklaşık 4000 m2 bir alana kurulmuş. Burada ayrı girişleri olan 3 adet teras, altı farklı konut ve iki adet sokak bulunuyor. Erken Roma İmparatorluk döneminde inşa edilmiş konutlar çok katlıymış ve daha çok prestij için yapılmış (Burada göreceğiniz misafirleri karşılamak için yapılmış olan Bazilika gibi). Burada yapılan araştırmalarda dört adet Yapı Evresi saptanabilmiş. Buradaki M.S. 3. yüzyıldaki depremler sonucunda bu bölge yaşanamaz hale gelince evlere ait eşyalar korunabilmiş. Tekrar yerleşim ise M.S. 7. yüzyılda başlayabilmiştir.
Geç Antik Çağ Yamaç Ev 2: Geç Antikçağ’da yapılmış bu ev M.S. 270’te meydana gelen bir deprem sonrası bir süreliğine oturulamaz hale gelmiş. Deprem sonrasında burada daha küçük iki odalı evler yapılmış. Günümüze ise Geç Antik Çağ’dan kalan teraslı kısmı ulaşmış.Yamaç Ev 2’nin Bizans Dönemi Üst Yapısı: Depremden sonra M.S. 7. yüzyılda burası zanaatkar mahallesi olarak gelişme göstermiş: Çömlekçiler, demirciler, taş işçileri… Su kanalları ve değirmen odaları buradan görülebilmekteymiş. kentin ihtiyaçlarını karşılamak ama yarattığı gürültü ve yangın tehlikesi nedeniyle surların dışına yapılmıştır.
Yamaç Ev 2’nin Duvar Resimleri: Buradaki duvar resimleri M.S. 2. yüzyıl ile 3. yüzyıl arasında tabakalar halinde günümüze gelmiş.
Yamaç Ev 2’deki Mozaikler: İmparatorluk dönemine ait mozaik zeminlere sahip Türkiye’nin batısındaki en büyük yapıdır. Mozaik sanatı inanılmaz derecede İtalya’dakilere benzemektedir.
İyi Seyahatler,