Uyarı 1: Otel rezervasyonlarınızı mümkün olan en erken zamanda gerçekleştirmeye çalışın. İnanılmaz bir talep var. Haftasonları için genelde 2 kişi için 200 ve daha fazlası fiyatlar görülüyor. Ada da çok küçük olduğu için bir gece kalmanız yeterli oluyor. Arabayla adayı tam olarak turlamanız 30- 45 dakika arası sürmektedir.
Uyarı 2: Yüzmek istiyorsanız ve dalgadan uzak kalmak istiyorsanız öncelikle kaldığınız yerde rüzgarın yönüne (Poyraz’a ve Lodos’a göre) aşağıdaki plaj uyarılarıma göre bakmanız gerekiyor.
Lodos Plajları: Çayır koyu, tuzburnu koyu, poyraz limanı koyu, tekirbahçe koyu.
Poyraz Plajları: Sulubahçe koyu, Ayazma plajı (Gemili koy), Beylik koyu, Habbele plajı, Akvaryum koyu.
Uyarı 3: Gün batımı için kesinlikle yel değirmenlerinin olduğu yere gidin.
Uyarı 4: Yenikapı-Bandırma seferleri karşılıklı olarak günde az gerçekleşiyor. Bozcaada için en rahat olan bu feribot için sabahleyin 7:00’da Yenikapı’daki feribota ve dönüşte ise 15:30 feribotu çok erken olacağından 21:30 feribotuna binmeyi tercih etmeniz Bozcaada’dan vakit kazanmanızı sağlayacak. Feribotu kaçırırsanız Pendik-Yalova deniz otobüslerini onu da kaçırırsanız Osmangazi köprüsünü kullanmanızı öneririm. Ulaşım hakkındaki detaylı yazım sayfanın aşağısında Göztepe ve fotoğraflardan sonra bulunmaktadır.
Uyarı 5: Dönüş yolunda Truva’ya uğrayabilirsiniz.
Truva hakkındaki yazımı okumak için burayı tıklayabilirsiniz.
Örnek Bir Haftasonu Programı
Ben arabayla Gelibolu- Lapseki feribotunu kullandım. Daha sonrasından ise Geyikli’den feribotla adaya geçmeyi tercih ettim. Eğer kalabalık değilseniz otobüs ile Geyikli’ye gitmekten yanayım. Çünkü: Bozcaada içerisinde ulaşım minibüsler sayesinde çok rahat. İki günlük bir Bozcaada gezisinde çoğunlukla yürüyerek ve bazı noktalar için minibüs gezisiyle halledebilirsiniz.
1.Gün (Cumartesi)
Avrupa Yakası’ndan dediğim gibi feribotla gelirseniz her saat olan feribotlar (Gelibolu- Lapseki hattı) sayesinde sabah 8de adada kahvaltıya yetişmeniz bile mümkün. Ben kahvaltıyı ünlü çiçek pastanesinde etmeye karar verdim. Serpme kahvaltıları iki kişilik ama poğaçaları da güzeldi, tavsiye ederim.
Asya Yakası’ndan dediğim gibi feribotla (Yenikapı- Bandırma seferiyle) gelecekseniz en iyi ihtimalle öğleyin Bozcaada’dasınız.
İkinci uyarıda verdiğim gibi lodos veya poyraza göre bakarak en yakın sahile gidip bir yüzebilirsiniz.
Kısa bir yüzme ve plaj molası ardından gezilecek yerlere başlayabiliriz.
Rüzgarın nereden estiği önemli ama tavsiyem Ayazma plajı (Sahile vurmuş geminin yanından yüzmenizi) kesinlikle tavsiye ederim. İkinci önereceğim plaj ise Akvaryum plajı olacaktır.
Bozcaada Kalesi: Ülkemizin en iyi korunmuş kalelerinden biridir. Yapım tarihi bilinmemekle beraber
venedikliler, cenevizliler, bizanslılar ve osmanlılar tarafından kullanılmış. Günümüzde içeriye girdiğinizde sadece bir adet restoran var ve daha ilerisine gidemiyorsunuz…
Bozcaada Müzesi: Benim için görülmesi gereken ana noktalardan biri. Tabi ki kale kadar gözle görülen ve bilinen bir yer olmasa da nostalji sevenler ve adadaki rumların hayatını mübadele tarihini ve adanın değişimini eski fotoğraflarına bakarak görmek isteyen yani adayı gerçek anlamda tanımak isteyenlerin adresi.
Yel değirmenleri Gün Batımı: Arabanız yoksa ve yaz döneminde buradaysanız şanslısınız. Her gün günbatımı saatine doğru merkezden kalkan minibüsler tüm adayı dolaştıktan sonra yel değirmenlerinin olduğu yerde tam da gün batımında ara veriyorlar. Hem adayı gezebilmiş hem de bu eşsiz anı kaçırmamış olursunuz.
Akşamüzeri merkezde ara sokaklarda dolaşın; tabi ki kaybolun ve gözünüze güzel gelen bir yerde yemeğinizi yiyin hayat güzel. Ben merkezde Sandal adlı bir restoranda akşam yemeği yedim. Bu restoranın etrafında da benzer tarzda balık ve ada mezelerinden yiyebileceğiniz çok güzel restoranlar mevcut.2. Gün (Pazar)
26 temmuzda buradaysanız Ayazma Manastırı‘nın oradaki panayıra katılmalısınız.
Kesinlikle yapmanız gerekenler birinci gün bittiği için bugün artık sunabileceğim programlardan en uygunu veya uygunlarını seçebilir ve Bozcaada’yı kendi ilgi alanınız doğrusunda bitirebilirsiniz.
Ben bugünü ilk önce biraz yüzdüm.
Kahve için adlı kahveleri çok güzel olan Shelter adlı bir kafede kahvemi içtim.
Sonrasında manastırı ziyaret edip biraz çeşmesindeki sudan içerek kendimi adalı yaptım. Daha sonrasında bir şarap fabrikasını gezdim ve günü güzel manzarasıyla Göztepe’de bitirdim.
a) Tüm gün plaj ve deniz keyfi. İlk önerim Ayazma plajı (Gemili Koy)‘na bakmanız olacaktır.
b) Bozcaada Ayazma Manastırı: (Çeşmesinden biraz su için ve adalı olun). Evet böyle bir inanış var. Yine de Manolaki Manolidis tarafından 1734’te yapılmış olan bu manastır’a geldiğinizde hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz (Küçük taş bir yapı diyebilirsiniz). Burası sadece özel günlerde ibadete açılıyor. Hava güzelse sizde adalılar gibi etrafında piknik yapabilirsiniz. Zamanında 36 günümüzde ise diğeri yıkık olmaklar beraber toplam iki adet manastır bulunuyor.c) Şarap Fabrikaları, Şarap denemeleri: Eski şarap üretim yerleri merkezdeyken; yenileri merkez dışında kurulmuş. Eski üreticilerden olan Corvus, Talay ve Amadeus’u ziyaret edebilmeniz mümkün.
d) Göztepe: Manzara noktası olduğu için dik bir yoldur. Bu dar yol ancak tek bir aracın çıkabileceği yol olduğundan biraz tehlikeli bulabilirsiniz. Belki de merkezden yarım saat kadar yapılacak hafif zorlu bir yürüyüş sağlığınız için de güzel bir egzersiz olabilir.
Ulaşım
İstanbul’dan geliyorsanız dört seçeneğiniz var (Seabird Deniz uçakları faaliyetini bitirdi):
Araba (40 TL) ve Motorsiklet (Avrupa Yakasından geliyorsanız)
Asya yakasından çok daha ucuz bir şekilde Gelibolu- Lapseki hattını kullanabilirsiniz. Gişede 5 lira (Gelibolu belediyesi’ne) ödedikten sonra 35 lira gibi bir ücreti de feribot için geminin tam önünde ödüyorsunuz. Lapseki’ye gittikten sonra geyikliye buradan da saat başı kalkan seferlerle adaya geçebilirsiniz.
** Arabayla gidecekseniz en rahat ve ekonomik yöntem bu yoldur**
Araba (115 TL+ yolcu başına 30-40 TL) ve Motorsiklet ( 50 TL): (Asya Yakasından geliyorsanız)
Eğer Avrupa yakasından gelmek istiyorsanız; en rahatı sabah 7’de Yenikapı’dan kalkan ve Bandırmaya varan deniz otobüsü tam 2 buçuk saat sürüyor. saat 9:30’da indikten sonra 3 saat daha araba yoluyla geyikliye buradan da saat başı kalkan seferlerle adaya geçebilirsiniz.
Eğer Anadolu yakasından gelmek istiyorsanız; en rahatı pendik’ten yalova’ya giden ve fiyatları değişen deniz otobüsü kullanmak (38 dakika gibi) ve daha sonrasında 5-6 saat kadar araba yoluyla geyikli limanına varmanız gerekecektir.
Otobüs (60 TL): İstanbul’dan geyikli iskelesine 60 lira kişi başı ödüyorsunuz. İndiğiniz yerde herkesi izleyerek minibüs ya da taksiyle iskeleye iskeleden ise sadece yayalar için olan deniz otobüsüyle (yaklaşık 1 saat sürüyor) Bozcaada’ya geçebilirsiniz.
Uçak: Çanakkale havaalanına indikten sonra servis aracı ya da taksi ile Çanakkale otobüs garına (2km uzaklıkta), buradan saat başı kalkan minibüslerle 1 saatte Geyikli Yükyeri Feribot İskelesi’ne ulaşabilirsiniz. Bunun dışında, şanslıysanız haftanın belli günleri Çanakkale-Bozcaada arasındaki deniz otobüsü seferleri ile direk Bozcaada’ya geçebilirsiniz.İyi seyahatler,
Dip not: Feribotlarda risk almamak için nakit para almanızı öneririm.
İyi Seyahatler,