Uyarı 1: Burdur müzesi, Burdurun tam merkezindedir. Müzekarta ücretsiz, normal bilet ise 5 tldir.
Uyarı 2: Sagalassos, Kibyra ve Kremna antik kentlerini ziyaret edecekseniz bu kentlerden çıkarılan en önemli bulgular bu müzede toplanmışlardır.
Sagalassos antik kenti hakkındaki yazıma ulaşmak için burayı tıklayabilirsiniz.
Kibyra antik kenti hakkındaki yazıma ulaşmak için burayı tıklayınız.
Uyarı 3: Sagalassos’daki zenginliği tam olarak anlamanız için bu müzeyi ziyaret etmenizi kesinlikle öneriyorum. Sagalassos’tan çıkarılan tüm heykeller burada sergilenmektedir. Sagalassos Antik kentinden çıkarılan heykeller, her antik kentte görebileceğiniz küçük heykellerden değillerdir, çok özellerdir. Bunun muazzam kalıntılar ise Hadrian’ın kafası ve 6 metre uzunluğundaki heykel’in günümüze kalan ayaklarıdır.
Burdur müzesinden edinilen bilgilerin Sagalassos ve Kibyra antik kentleri ile ilgili olan kısımları ilgili ören yerlerinde paylaştım. Aşağıdaki bilgiler ise Burdur hakkında fikir vermek adına müzeden edindiğim bilgilerin küçük bir özetidir.Antik çağda Burdur Pisidya bölgesinin ortasında kalmıştır (İşavria, Lykonia, Pamphylia, Likya, Karya, Frigya ve Galatia). Bölgedeki yerleşim M.Ö. 700.000’lere kadar eski olduğu kanıtlanmıştır. Pisidya bölgesi sırasıyla Frig devleti sayesinde Lidya hakimiyetine, Lidya kralının yenilmesiyle Perslere, Perslerin yenilmesiyle Büyük İskenderin hakimiyetine sonra Bergama Krallığı’na en sonunda ise Roma hakimiyetine girmiştir.Roma döneminde Pisidya bölgesinde yoğun bir şekilde şehirler kurulmuş ve eski merkezler onarılmıştır (Kremna ve Sagalassos gibi)Roma ikiye ayrılınca burası Bizans İmparatorluğuna bağlanmış ve türk hakimiyetine yani Selçuklu Devleti’ine bağlanmıştır.
İyi Seyahatler,