Euromos, konum olarak Milas ile Bafa Gölü yolu arasında kalmaktadır. Tam olarak girişi ve yolları yapılmamış (2018 yılı), tabelası bile konmamış, dolayısıyla yol üzerindeyken farkına varmadan geçip gitmek çok olası. Bu yüzden haritadan yararlanmakta fayda var.
Bafa Gölü hakkındaki yazıma ulaşmak için burayı tıklayabilirsiniz.
Milas hakkındaki yazıma ulaşmak için burayı tıklayabilirsiniz.
Uyarı 2: Euromos tarihçesi: Kent, Milas’a 12km uzaklıkta Kızılbayır dağı eteklerinde kurulmuş. Kendin adı Euromoe, Europos ve en son yunancada güçlü anlamına gelen Euromos olarak günümüze ulaşmıştır. Büyük İskenderin fethinden sonra kent Makedonya, Mısır ve Suriye krallıkları arasında el değiştirmiştir. Kentte ilk kazı 1969-1975 yılları arasında yapılmış olsa da 40 yıllık bir aranın ardından 2011’den beri günümüze ve hatta uzun bir süre boyunca daha çalışmalar devam edecek gibi duruyor. Kentin girişindeki Tapınak haricindeki çoğu bölüm hatta müzekart giriş kontrol noktası bile kapalıydı
Uyarı 3: Euromos’un en önemli yapısı girişinde bulunan Zeus Lepsynos Tapınağı‘dır. Burası Anadolu’da korunmuş en iyi Roma tapınaklarından birisidir. Bazı sütunlar tam olarak bitirilmediğinden bu tapınağın hiçbir zaman bitirilmemiş olduğu düşünülüyor. Bazı sütunlar üzerinde yunanca adak yazıları bulunuyor. Bunlardan 5 tanesi bir başhekim ve kamu görevlisiyle kızı diğer 7 tanesi ise başka bir kamu görevlisi tarafından sunulmuştur. Tapınağın yapılış tarihi M.Ö. 2.yy – M.Ö. 6. yy arasında olduğu düşünülüyor. Eğer Kütahya’daki Aizonai’yi görmüşseniz (Bkz. Frig Vadileri turu) Euromos’ta biraz hayal kırıklığı yaratabilir.
Aizonai hakkındaki yazıma ulaşmak için burayı tıklayabilirsiniz.
İyi Seyahatler,