Frig Vadileri Turu ve Eskişehir

Uyarı 1: Frig vadileri turu genel kapsamıyla bir kapadokya turunu andırıyor. Bu turu organize bir haftasonunda rahatlıkla yapabilirsiniz; asıl gezilecek kısmı ise ilk günde yani cumartesi bitirebilirsiniz. Turun kapsamı olan bölge Eskişehir, Kütahya ve Afyon Karahisar arasında kalan alandır.  Frig vadisini görmek için geldiğiniz şehre yakın olan ilde konaklamanızı tavsiye ederim. Mesela ben İstanbul’dan geldiğim için ve daha huzurlu bir dönüş yolu geçirmek istediğim için Eskişehir’de konakladım.  Uyarı 11 sadece Eskişehir ile ilgilidir.Yine de yol süresince yorulabileceğiniz için belki de konaklayacağınız yeri gezi gününüzde ayarlamanız daha rahatlacı olabilir.

Uyarı 2: İstanbul’dan geliyorsanız; sabah 6 civarında çıkarsanız Eskişehir hariç aşağıdaki her yeri görebilmeniz akşam yemeği vaktini bulunuyor. Ertesi gün de Eskişehir’i veya konakladığınız ili görebilir daha sonra ise yol üzerinde bulunan İnegöl’de köfte veya Bursa’da kebap yiyerek İstanbul’a dönüşünüzü gerçekleştirebilirsiniz.

Uyarı 3:  Turuma ilk önce Kütahya’ya giderek başladım. Kütahya arkeoloji müzesi, Evliya Çelebi Müzesi ve Kütahya Kalesi haricinde vaktinizi geçirebileceğiniz çok da fazla aktivite bulunmuyor. Dikkat etmeniz gereken en önemli konu ise Evliya Çelebi Müzesi’nin açılış ve kapanış saatlerinin bulunmaması ve genelde kapalı olmasıdır.

Uyarı 4: Kütahya’dan sonra uşak otoyoluna saptıktan  yarım saat sonra çavdarhisar mevkiinde Aizonai Antik Kenti bulunuyor. Bu antik kentin tabelası ve ulaşımı biraz karışık olsa da gidilmeye değer. Çavdarhisar köyünde bulunan dereyi geçtikten sonra antik kente ulaşıyorsunuz. Ama eski köprü tadilatta olduğu için yakınında bulunan başka bir köprüden de ulaşım sağlayabiliyorsunuz.Uyarı 5: Aizonai hakkında bilgi edinmek isterseniz panolardaki bilgileri bu uyarıda bulabilirsiniz.

Uyarı 6: İlk ulaştığınız yer Sütunlu cadde ve pazar alanıdır. Buranın giriş ücreti bulunmamaktadır. Bu pazar alanının yan tarafında ise Sütunlu cadde bulunuyor. Bu caddenin eskiden yapılan bir tapınağın kalıntıları olduğu düşünülüyor.

Bu kolonlar da o tapınaktan kalmaktadır. Bu küçük bölgeyi ziyaret ettikten sonra 5 dakikalık araba mesafesi uzaklıkta bulunan ve dünyanın en iyi Zeus Tapınağı olarak bilinen Aizonai Zeus Tapınağı bulunuyor. Sadece buraya girmek için müzekartınızı kullanmanız gerekiyor. Kartınız yoksa giriş ücreti 5 tldir. Tapınağın ya Zeus’a ya Kybele ya da ikisi için yapıldığına inanılıyor. Burada yarım saat kadar vakit geçirmeniz yeterli olacaktır. Tapınağı incelerken içeriye girip sütunların yüksekliğine de bakmanızı tavsiye ederim. Uyarı 7: Aizonai’den Midas Antik kentine doğru 2 saatlik bir araba yolculuğuna çıkmanızı öneririm. Bu yolu da tamamladıktan sonra bir daire çizerek Eskişehir’e dönebilirsiniz. Aizonai- Midas arasındaki yol üzerinde Emre gölünden sonra Göyüş Vadisinden sonra da Ayazini metropolisinden geçmenizi öneririm. Böylece bu yol süresi 2 saatten 3 saate uzayacaktır. Yol üzerinde ilk geçeceğiniz yer olan Emre Gölü çok huzurlu bir göl ve etrafında bazı peribacalarına benzeyen doğal yapılar mevcuttur. Burada 5 dakika kadar manzara için vakit ayırmanız yeterli olacaktır.  Gölün ilerisinde bulunan Göyüş Vadisi’nde ise görülecek çok büyük bir alan bulunmuyor. Burada düz bir ara yol göreceksiniz oradan girip kısa bir yürüyüş yapabilirsiniz. Ama eğer Midas’ın kapanış saatine çok vaktiniz kalmamış ise burada çok oyalanmadan  sadece Ayazini metropolisine  göz atarak Midas’a gitmeniz de fayda var. Çünkü: Midas’ı gezmeniz  2 saat kadar vaktinizi alacaktır. Uyarı 8: Midas Antik Kenti ve Kentin günümüzde bulunduğu Yazılıkaya köyü hakkında bilgi edinmek isterseniz panolardaki bilgileri bu uyarıda bulabilirsiniz. Uyarı 9: Uyarı 8′deki yazıları okuduktan sonra gezmeye başlayabilirsiniz. Giriş ücretsizdir. Girişte sağa doğru yönelin ve sonrasında tahta patikaların oluşturduğu yollardan ilerlemeye çalışın. Bu yollara gelmeden önce Midas’ın ve Friglerin en önemli ve bitmiş yapıtı olan Midas Anıtı’(İlk 3 resim) ve ardından da bitmemiş Anıtı (Son 2 resim) sakın kaçırmayın! Bunlar Midas’ta göreceğiniz en önemli yapılardır ve girişe yakın konumda bulunurlar.

Daha sonra beni burada en çok etkileyen yerler ise sarnıçlar olmuştur.  3 adet Sarnıç bulunuyor (Solda ve Sağda örnek fotoğraflar bulunuyor) ve Sarnıçların olduğu alandan yukarıya doğru çıktığınızda ise harika bir manzarayla karşılaşacaksınız. Bu manzaradan sonra artık dönüş yolu başlıyor.

Uyarı 10: Midas’tan Eskişehir yoluna doğru giderken yol üzerinde Gerdekkaya bulunuyor. Burasını sakın kaçırmayın! Vaktiniz varsa etrafta Midas ve Gerdekkaya kadar etkileyici olmasa da çok fazla yer görebilirsiniz. Bunların en ünlüsü ise Han‘dır. Uyarı 11: Konaklama için tercih ettiğim Eskişehir’de ilgimi çeken hiçbir özel müze bulamadım. Bu yüzden parkları (Sazova, Kent ve Şelale) gezdim. Sazova Parkı ilk gitmenizi önereceğim parktır. Tüm parkların önünde rahatlıkla park edebileceğiniz 3,5 tl otoparklar bulunmaktadır. Sazova Parkı en çok Pamuk Prenses’in Şatosu ile ünlüdür. Bu şatonun içerisini gezebilmeniz sadece turlarla mümkündür ve fiyatları net bir biçimde açıktır. Yaz döneminde Eskişehir’de iseniz Kent Parkın içerisinde Sağ yukarıdaki resimde görüldüğü üzere giriş ücreti (15 tl civarı) ödeyerek yüzebilirsiniz.

Parklardan sonra eski şehrin renove edilmiş olduğu meşhur Odun Pazarı (Soldaki Resim)’na gitmelisiniz. Burada kırım tatar evinde Çibörek yemenizi kesinlikle tavsiye ederim. 5 tane çibörek ve ayran genel olarak 10-11 lira civarındadır. Bunun haricinde merkezde Balaban kebabı ve Met helvası da Eskişehir’in diğer meşhur lezzetlerindendir.

İyi Seyahatler,