Ksanthos

Uyarı 1: Müzekart geçerlidir. Bilet alacaksanız ise ücreti 10 tldir.

Uyarı 2: Antik kentin içinde çok kalıntı bulunmuyor. Normal bir gezinti için yarım saat; detaylı bir gezi için bir saat kadar vakit ayırmanız yeterli olacaktır. Ksanthos hakkında tarihi bilgi ve güncellenen ziyaret saatleri için burayı tıklayabilirsiniz.

Uyarı 3: Yazıtlı Pilye ve Harp anıtı görmeniz gereken iki yapıdır. Ne yazık ki Harp Anıtı’nın orijinali burada değil Londra’dadır. Harp Anıtı üzerinde görebildiğiniz kabartmalar orijinalinden alınan alçı kopyalardır.

Uyarı 4: Yaklaşık 7 km uzaklıkta bulunan başka bir Likya kenti olan  Letoon kentini de ziyaret etmenizi öneririm.

Letoon kenti hakkında yazıma burayı tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Ksanthos (Xanthos) Kenti hakkında tarihi bilgiler

M.Ö. 545-546 yıllarında Pers egemenliğine girene kadar bağımsız bir kent imiş. M.Ö. 475–450 yılları arasında büyük bir yangın felaketi geçirmiş. M.Ö. 2. yy.’da Likya Birliğinin başkenti olan Ksanthos, M.Ö. 42 yılında romalıların kontrolüne girmiştir. Kent, daha sonra, 7. yüzyıldaki arap akınlarına kadar Bizans İmparatorluğunda piskoposluk merkezi olarak kalmıştır.

Harp Anıtı: Görmeye çok da alışık olmadığımız bir mezardır. Çünkü bu Mezar kayanın üzerinde (8.87 metre yukarıda) ve şehrin ortasındadır. Anıt olmasının nedeni ise mezarın dört tarafının da mermer kabartmalarla örülü olmasıdır.

 

 Yazıtlı Pilye: İki basamak üzerinde duran bir taş blok gibi görünüyor. Aslında bu yapı adı Kherei olan ve tüm hayatı savaşlarla geçmiş bir Likya Kralı’nın anısına dikilmiş. Günümüzde görülmese de normalde üzerinde mezar şeklinde yapısı olan ve prens heykeli bulunan 11 metrelik bir yapıymış.

İyi Seyahatler,