Kotor- Budva tekne turu

Uyarı 1: Karadağ yaptığım balkan turu sırasında uğradığım bir duraktır. Eğer balkan turu yapmıyorsanız ve Karadağ’a uçak ile gelecekseniz Podgorica havalimanı, Karadağ’da gelebileceğiniz tek havalimanıdır.

Podgorica hakkındaki yazımı okumak için burayı tıklayabilirsiniz.

Uyarı 2: Karadağ’a vize gerekmediği için bu tekne turunu da vizesiz yapabiliyorsunuz.

Uyarı 3: Karadağ, Avrupa aday ülkesidir ve para birimi olarak euro kullanıyor. Fakat bankalar tarafından euro bölgesi olarak geçmediği için türk banka kartımla para çekemedim. Bu yüzden kredi kartından para çekip çok yüksek komisyon ödemem gerekti. Bu banka krizini yaşamamanız için Karadağ’a üzerinizde parayla gelmenizi öneriyorum.

Uyarı 4: Kotor’dan kalkan bu tekne turu için 15 euro civarı bir ücret ödedim. Bu tekne turları Kotor- Budva arasında olduğu için Kotor’dan biniyorsanız günün sonunda Budva’da indiriliyorsunuz. Buradan bir minibüsle teknenin kalktığı yere geri dönebilirsiniz. Benim tekne turuna bindiğim gün şiddetli fırtına uyarısı olduğu için teknenin Kotor’a geri dönmek zorunda kalmıştı. Tekneyle geçerken  prcanj’daki kilisenin de resmini çektim (sağ üstte).

Prcanj hakkında yazıma ulaşmak için burayı tıklayabilirsiniz.

Uyarı 5: Gezi süresinin çoğunda hiçbir zaman denize girilemiyor olsa da bir ara mavi mağarada (Blue Cave)’de denize girebiliyorsunuz. Ayrıca, Perast kentinte serbest zamanınızda da denize girebilirsiniz. Ama ben Perast’ı gezmeyi tercih ettim. Bu yüzden mayonuzu kesinlikle yanınıza alın.

Kotor’dan Ayrılırken Çektiğim Bazı Fotoğraflar

Teknenin ilk durağı Kayaların Leydisi (Our Lady Of The Rock) oluyor. Buranın ilginç bir hikayesi var: Birgün, karadağlı balıkçılar avlanmak için çıktıklarında gözlerine suyun derinliklerinde bir şey çarpıyor. Dalıp bakmaya gidince buradan suyun dibinden bir adet meryemana ve isa tablosu buluyorlar. Bunun üzerine burada bir ada olmasına karar veriyorlar ve yıllar boyunca hikayeye inan diğer balıkçılarla buraya teknelerle taş taşıyıp suya bırakarak günümüzdeki adanın var olmasını sağlıyorlar. Ardından, buraya bir kilise dikiyorlar. Rehber, kilisenin kutsallığına ikinci bir gönderme yaparak kilisenin hiçbir zaman fethedilmemiş olmadığını ekliyor. Adaya çıktıktan ve ada hakkındaki açıklamaları dinledikten sonra kilisenin içine bakmak istedim. Aşağıda çekilen fotoğraflar haricinde pek de bir şey bulunmuyor. Fotoğraflarda görülen Meryemana ve İsa resmi’nin balıkçıların suyun dibinde buldukları resim olduğuna inanılıyor… Bu tekne turu boyunca sırf Kayaların Leydisi daha birçok küçük adadan geçiyorsunuz.

İkinci durak ise Perast Kenti. Perast limanı fotoğrafları paylaştığım gibi pek bir özelliği bulunmuyor.

Perast da biraz dağ yamacına kurulmuş bir kent. Kentin ana meydanı Kotor’daki gibi aşağıdadır. Bir tek bu kilisenin görünüşü çok hoşuma gitti. Ziyaretiniz esnasında sakın gözden kaçırmayın.  Kentin kalesi ise kentin merkezinden görece biraz  daha yukarıda bulunuyor. Kentin kalesinin etrafından güzel bir manzara yakalanabilse de Kale’nin içerisinde hiçbir şey bulunmuyor. İyi Seyahatler,