Uyarı 1: Pompei’ye en rahat Napoli’den veya Salerno’dan trenle günübirlik gelebilirsiniz. Pompei gezmek için yarım gün harcamanız yeterli olacaktır. Pompei aslında Napoli’den kalkan bir trenle Ercolano’dan sonra gelir. İyi bir program ile 1 gün içerisinden hem Pompei hem Ercolano gezilebilir.
Ercolano hakkındaki yazımı okumak için burayı tıklayabilirsiniz.
Napoli hakkındaki yazımı okumak için burayı tıklayabilirsiniz.
Salerno hakkındaki yazımı okumak için burayı tıklayabilirsiniz.
Uyarı 2: Napoli’den Pompei’ye iki şekilde ulaşımla rahat gelebilirsiniz: Metro ve Tren. Tren, metroya göre biraz daha pahalıdır ama biraz daha sahilden gider daha güzeldir. Trenin de otobüsünden Napoli’den çıkış noktası farklı olduğu için belki de Napoli’de kaldığınız yere en yakın olanı tercih edebilirsiniz. Tren için Piazza Cavour‘dan kalkan trenle Pompei hatta Scavi di Pompei‘de inmeniz gerekecektir. Metro için ise Porta Nolana’dan kalkan metroyla Pompei- Scavi Villa Misteri’de inmeniz gerekecektir. Metroyu kullanmadığım için sistemi hakkında daha fazla bilgiye sahip değilim.
Uyarı 3: Pompei‘den çıkan heykeller ve eserlerin orijinalleri Napoli’deki Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmektedir. Napoli Arkeoloji Müzesi harika bir müzedir; Pompei gezinizi tamamlamak için oraya gitmenizi öneririm.
Uyarı 4: Bilet türü olarak kesinlikle Pompei ve Ercolano kombine biletini tercih etmelisiniz. Bu bilet kişi başı 20-25 euro civarında olacaktır.
Uyarı 5: Pompei’nin yıkılmasına neden olan ve günümüzde bu coğrafyada bulunan Vezüv yanardağı hala aktiftir. Dolayısıyla zamanı öngörülemeyen bir patlama esnasında özellikle Napoli büyük bir tehlike altındadır. Olası bir patlama anında yeterli vakit olursa Napoli halkının çoğu kurtarılabilir. Günümüzde Napoli şehri Vezüv yanardağının tam yamacında hatta kratere yakın alanda bulunan insanlara daha güvenli bir yere taşınmaları için maddi yardımda bulunmasına rağmen çoğu insan yaşadıkları alanı terk etmemiştir. Bu insanların olası patlama anında kurtulma şansları çok azdır.
Uyarı 6: Pompei, yakınlarında bulunan Vezüv yanardağının patlaması sonucunda büyük depremlerle hasar almış ardından da lavların külleri altından adeta bir kubbe gibi etrafı kapanmıştır. Bu kapanma sayesinde çoğu eser günümüze sadece depremde aldığı hasarıyla ulaşmıştır. Bütün bir kazı alanı gerçekten çok büyüktür. Pompei’nin büyük villalar caddesi, tapınakları hatta mezarlıkları bile günümüze ulaşmıştır. Burada girişte kesinlikle sesli rehber (audioguide) almalısınız!
İlk önce sizlerle antik şehre girişinde ve çıkışında karşınıza çıkan güzel sutunlu alanları paylaşmak istiyorum.
Bu alandan hemen sonra Pompei’nin en önemli alanı olan villaların olduğu kısma geçin. Sizlerle bu villaları gezerken ilgimi çeken süs havuzlarını paylaşmak istiyorum. Bazı havuzlar evlerin içinde bazıları da bahçelerde bulunuyor. Böyle güzel havuzların olmasının yanında tabi ki de çok özel çeşmelere de rastlayabilirsiniz. Şiddetli sarsıntılara ve yıkımlara rağmen hala bazı binalar çok zarar görmüş olsa da bazılarının tavanları Bazılarının yer mozaikleri Bazılarının ise duvarları çok iyi korunmuş halde keşfedilmiştir. Pompei’nin en ilgi çeken bölümleri ise bazı bölgelerde camdan yapılmış alanların içinde sergilenen insanlardır. Bu insanlar yanardağdan gelen sıcaklık yüzünden öldükleri anda üzerlerine yığılan kül ile öldükleri şekilde günümüze ulaşmışlardır. Pompei’de Çektiğim Öteki Fotoğraflar İyi Seyahatler,