Tiflis

 Uyarı 1: Batum Gürcistan’ın en önemli 2. Şehridir. Gürcistan’a türkler için vize yoktur. Hatta pasaportsuz bile ülkeye giriş yapabilirsiniz. Sadece ehliyet ile giriş yapılamıyor. Gürcistan’a uçak ile geliyorsanız yanınızda kesinlikle türkiye kimlik kartınızı ve her ihtimale karşı pasaportunuzu almanızı öneririm. Türkiye’den uçak ile Gürcistan’a gidecekseniz her pasaport için 15 tl olan giriş pulundan almanız gerekiyor. Ama bu ücret türkiye kimlik kartından alınmamaktadır. Siz yine de ikisini de yanınıza alabilirseniz ülke giriş çıkışlarında hiç sorun yaşamazsınız.

Uyarı 2: Gürcistan’a en rahat Artvin’den Batum’a geçerek veya Türkiye’den uçak ile Tiflis’e geçerek ulaşabilirsiniz. Tiflis-Batum arasında seyahat etmek istiyorsanız iki kent arasındaki kuşkusuz en rahat ulaşım 3-4 saat olan konfrolu trenlerdir.

Batum hakkındaki yazıma ulaşmak için burayı tıklayabilirsiniz.

Uyarı 3: Tiflis’i gezmek için 1-2 gece kalmanız yeterli olacaktır. Ayrıca, Batum Karadeniz’de bulunduğu için yazın bile yanınıza şemsiye almanızı öneririm.

Örnek Program

 Birinci Gün

İlk gün şehri, sokakları ve özellikle Narikala Kalesi’ni keşfetmenizi öneririm. Eğer vaktiniz kalırsa Etnografya Açıkhava Parkı’nı ve Tiflis Aziz Trinity Katedrali’ni görmeye de gidebilirsiniz.

Ayrıca, merkezde bulunan ve hareket eden Saat Kulesini sakın kaçırmayın!

Şehrin en güzel sokaklarının olduğu bölge Narikala’dır. Bu bölgeyi gezmeden evvel tepedeki kale’nin alanına çok sayıda füniküler gittiğini göreceksiniz. Füniküler Narikala’nın tam karşı kıyısında Rike Park’ın orada bulunuyor. Narikala bölgesinden fünikülerin olduğu kısma geçmek için Tiflis’in meşhur Barış köprüsü’nü tercih edebilirsiniz.

Rike Park’a vardıktan sonra Narikala’ya kadar çıkmamak için buradaki fünikülerden bilet alıp Kale’ye çıkabilirsiniz. Kale’ye ulaştıktan sonra manzaranın olduğu kısımın arka tarafında Tiflis Botanik Parkı bulunuyor. Park,  büyük ya da bakımlı olmadığı için Park’a gitmenizi önermiyorum. Özellikle Batum’a gidecekseniz Tiflis Botanik parkı’ndan çok daha güzel, dünya’nın en büyük ve özel botanik bahçelerinden birini görme fırsatınız zaten olacak. Buradan Kale’den tüm Tiflis’i gördükten ve Kale’yi gezdikten sonra en surların ilerisinde en güzel manzaranın olduğu alan Kartlis Deda manzara noktasına gidin! Buradaki merdivenlerden aşağıya inerek Narikala Bölgesi ve aşağıda bulunan eski Tiflis sokaklarını rahatlıkla dolaşabilirsiniz.

İkinci Gün

Tiflis’te eski sülfür hamamlarının olduğu bölgeye gitmenizi öneririm.  Bu bölgede çok iyi renove edilmiş evlerin yanında  küçük de bir şelale  bulunuyor. Burası Narikala’dan birinci gün gittiğiniz yolun tam ters yönünde bulunmaktadır ve yürüme mesafesindedir. Bu bölgeyi bulmak için haritaya: Sulphur baths, Orbeliani Baths, Jumah Mosque, Dzveli Tbilisi Sulphur Waterfall ‘dan 1 tanesini yazmanız yeterli olacaktır. 

Geriye kalan vaktinizde Birinci Günden ziyaret edemediklerinizi gezebilirsiniz ve aşağıdaki ekstra bölümünden yararlanabilirsiniz.

Ekstra

Şehirde çok fazla sayıda eski kilise bulunuyor. Olabildiğince bu kiliselere bir göz atmaya gidebilirsiniz.

Tiflis’te gidebileceğiniz 3 adet müze bulunuyor ve müzeleri ilginçliklerine göre sıraladım. Bu 3 müze sırasıyla: Gürcistan Ulusal Müzesi, Gürcistan Sanat Müzesi ve Gürcistan Tarih Müzesidir.  Gürci yemeklerini kesinlikle tavsiye ediyorum! Bizim lezzetli karadeniz yemeklerimizle çok benzerlik göstermektedir. İyi Seyahatler,