Uyarı 1: Çatalhöyük’e Konya gezim esnasında uğradım.
Konya hakkındaki yazıma ulaşmak için burayı tıklayınız.
Uyarı 2: Morgan Freeman da Göbeklitepe Tepe’yi ziyaret etmiş hakkında İnancın Hikayesi adlı belgeselinde Çatalhöyük’e yer vermiştir. Çatalhöyük’e gelmeden önce İnancın Hikayesi’ni izlemenizi öneririm.
Uyarı 3: Çatalhöyük Sit alanında örnek evler ve kazı alanları bulunuyor. Burayı gezmeniz 1-2 saat kadar vaktinizi alacaktır. Boeing sponsorluğunda olduğu için kazı alanının üzerindeki yapı insana Boeingleri hatırlatıyor.
Çatalhöyük’ün Kısa Hikayesi
Çatalhöyük, 1958 yılında James Mellaart, David French ve arkadaşları tarafından keşfedilmiş. Burayı Doğu ve Batı Çatalhöyük olmak üzere iki ayrı yerleşim bölgesi olarak adlandırılmışlardır.
Burası, 9000 yıl öncesinde yoğun bir yerleşim alanıymış. Evler birbirine bitişik yani aralarda sokaklar yokmuş ve insanlar evlere çatıdan girerlermiş. Ölüler yaşadıkları evlerin altına gömüldükten sonra evin çatısı yıkılarak üzerine yeni bir ev inşa edilir ve tekrardan yaşanmaya başlanırmış. Herhalde alandan kazanmak için bir ev kapanırken tavanı yıkılıp yeni taban inşaa etmişlerdir.
Ölüler Cenin pozisyonunda gömülürken neredeyse sadece çocuklar küçük mezar hediyeleriyle gömülmüşler. Bazı evlerde 60 ölü; bazı evlerde 3 ölü; bazı evlerde ise hiç ölü bulunamamış olması ölülerin gömüleceği evlerde bir seçim yapılmış olduğunu gösteriyor.
1993 yılından itibaren ise Prof Dr. Ian Hodder başkanlığında kazılara halam devam ediliyor.
Kazılarda ele geçirilenler ise Çatalhöyük’te değil onun yerine daha ertesi gün gitmenizi önerdiğim Konya Arkeoloji Müzesi‘nde ve başka bir kısmı ise eğer Ankara’ya giderseniz Ankara Medeniyetler Müzesi‘nde bulunuyor.
İyi Seyahatler,