Konya, Çatalhöyük ve Kilistra

Uyarı 1: Konya, enerjisi çok yüksek bir şehir. Dini yerlerin ziyareti olacağı için halka ve Konya’nın yapısına uygun bir biçimde giyinmelisiniz. Herkes (Erkek kadın çocuk) pantolon giyerse ve kadınlar da yanlarında bir eşarp ile dolaşırsa bir yere girerken düşünmeden, çekinmeden rahatça tüm yapıları ziyaret edebilirsiniz.

Uyarı 2: Semazen gösterisini sakın kaçırma (Her cumartesi akşamı), İstanbul’da galata mevlevihanesi’nde gittiğim semazen gösterisi (kişi başı 50lira) Konya’daki deneyimi yaşamanızın yanında sönük kalıyor. Konya’dakinin Büyük bir alanda yapılması ve sesin dağılımından olayı olabilir.

Uyarı 3: Küçüklüğümüzden beri öğrendiğimiz insanlığın ilk yerleşim yerlerinden olan (Neolitik çağdan) Çatalhöyük, Konya’ya çok yakındır. Açıkçası çok görülecek bir şey olmasa da insan hep duyduğu için merak etmiyor değil. Buraya gidebilmeniz için araba kiralamanız/arabanız olması gerekecektir.

Uyarı 4: Kelebek Vadisi’ni öğle saatlerinde 13-14 arasında görmeye çalışın. Güneşi gören kelebekler daha hareketli oluyor ve varlıklarını etrafınızda daha belirgin bir şekilde görebiliyorsunuz.

Uyarı 5: Çatalhöyük ve Kilistra’da yemek yiyecek yer ve tuvalet bulmak  imkansız. Buralara gidiyorsanız kesinlikle yanınıza yemek alın.

Uyarı 6: Kilistra’ya gidebilmek için navigasyona Kilistra yerine Gökyurt ya da Meram yazın. Kilistra olarak doğru sonuçlara ulaşamıyorsunuz.

Uyarı 7: Restorana çıkmak için Avm’deki ortada bulunan asansörler değil. Sadece seyir noktasına (41. kat) ve restorana (42. Kat) çıkan ayrı bir asansör bulunuyor. Güvenliğe sorun.

Örnek bir Program

Cumartesi

Programınız belli çok araştırmanıza gerek kalmayacak.

1) Hz. Rumi’nin Mozelyumu, Mevlana Müzesi (9:00’dan- 16:30’a dek açık)

Unesco’nun listesindedir. Giriş ücreti bulunmuyor. Erken kapanmasının haricinde Konya’ya en çok değer katan Mevlana Rumi’nin ziyareti olmalıdır. Bina aynı zamanda cami de içeriyor. Mevlana’nın yaşadığı binanın girişlerinde küçük dükkanlar gibi diyebileceğiniz  alanlarda sergiler bulunuyor. Mevlana’ya ait veya onun yaşadığı döneme ait eşyalar sergileniyor.

2)Camiler ve Kent Pazarına bir bakış: Aziziye Cami, Kapu Cami, İplikçi Cami

Şehri gezerken Hz. Rumi Mozelyumu’ndan Alaaddin tepesine doğru ilerlerken Kapu Camisi ve İplikçi Camisini ziyaret edebilirsiniz. Mimari olarak hoş olan bu Camilerin haricinde en ilgi çekici Cami Aziziye Camidir.

Aziziye Cami:  Mimarı kiliselerin yapısından örnek aldığı için Caminin Camları kapılarından büyük olarak yapılmış. Bu açıdan bakıldığında kiliseden Camiye dönmemesi ama bu tarz bir yapısı olması bakımından çok özel. Alaaddin Tepesi’nden önce bir Ali Baba Fırın Kebabı‘na uğrayıp mola verebilirsiniz. (Şeref Şirin Sokakta)

3) Alaaddin Tepesi

Şehrin tam ortasında olan bu tepe, şehrin içinde vaha gibi oluyor.  Tepe denildiğine bakmayın Konya dümdüz olduğu için burası tek yükselti olarak bulunuyor. Bu tepe üzerinde Alaaddin Keykubad Cami var. Tepe adını bu Cami’den alıyor.Bu Cami, Selçuklu sultanları için kraliyet Camisi olarak geçiyordu. Burada başka çok da gezilecek yer bulunmuyor.

Ne yazık ki Alaaddin Keykubad Camisi yenileme çalışmaları nedeniyle ziyarete kapalıydı.Tepeden indikten hemen sonra çok yakında bulunan Karatay Medresesi’ni ziyaret edin.

4)Karatay Medresesi (Müzekart geçiyor)

13. yüzyılda Celaleddin Karatay’dan tarafından yapılmış bir medresedir. Günümüzde içerisinde 13-19. yüzyıldan kalma seramik örneklerimizin olduğu bir müze var. Müze kart geçiyor ve kesinlikle görmenizi öneriyorum. İçerideki çiniler ve Beypazarı’ndaki Büyük Saray’dan (Kubad Adab Sarayı’ndan) çok orijinal hatta uzak doğu’dan gelmiş gibi izlenim yaratan mozaikler var.

5) Semazen Gösterisi (Şeb-i Arus haricinde Ücretsiz)

Mevlana gösteri merkezinde her cumartesi akşamı gerçekleşiyor. Ayrıntılı yazım için burayı tıklayabilirsiniz.

6) Mengüç Caddesi 

Semazen gösterisinden sonra yemek yemek ya da nargile içiyorsanız nargile içmek için tamamen yenilenmiş çok güzel bir sokak olan Mengüç Caddesine en azından bir uğramanızı tavsiye ediyorum. Burada Lokmahane restoranda yediğimiz yemek çok güzeldi. Diğer restoranlar da çok güzel gözüküyordu.

 Pazar

Kahvaltı sonrası yolculuk direkt Çatalhöyük.

7) Çatalhöyük

Burada evlerin birbirine çok yakın olarak yapılmış olduğunu fark edeceksiniz. Bu yüzden gezilebilecek alan da çok olmayacaktır. Aşırı bir vaktinizi geçireceğiniz bir yer olmasa da atalarımızın bildiğimiz en eski yerleşim alanında bulunmanın size de tarif edilemeyecek kadar güzel duygular yaşatacağından eminim.Ayrıntılı yazım için burayı tıklayabilirsiniz.

8) Konya Tropikal Kelebek Bahçesi (9:00’dan- 17:00’a dek açık)

Normalde 10 lira ama öğrencilere 5 lira. Konya’dan Sille köyüne giderken yol üzerinde kalıyor. Buranın mimari yapısı aslında Singapur’daki Kelebek Vadisi’ymiş ama emsalinden bile daha güzel olmuş.

9) SİLLE

Çorum’a çok yakın olan bu köyü kaçırmayın. (Araba ile 20 dakikalık mesafede bulunuyor). Ayrıntılı yazım için burayı tıklayabilirsiniz.

10) KİLİSTRA, GÖKYURT MERAM

Yukarıdaki Uyarı 5 ve Uyarı 6 Kilistra için yazılmıştır. Lütfen okuyunuz. Burası Ürgüp‘e benziyor ve ilk defa mağaraların birkaç tanesine girebiliyorsunuz. Burada 30-40 dakika kadar vakit yeterli olacaktır.

11) Konya Arkeoloji Müzesi (Müzekart geçiyor, 9:00’dan- 18:30’a dek açık)

Bu güzel küçük müzenin olduğu mahallede çok sayıda suriyeli yaşamaktadır.Çatalhöyük ve Selçuklu dönemlerinden kalma çok fazla eserin olduğu bir müzedir. Girişte görülen 4-5 adet büyük lahitler çok güzel, özellikle Medusa motifleriyle…

12)Kulesini Restoran

Burası Konya’da bulunan Kule diye bir AVM’nin 42. katında bulunan dönen restorandır. Özellikle gün batımında burada olmak çok doğru olacaktır. Konya dümdüz olduğu için bu yükseklikten her yeri görebilme fırsatı yakalıyorsunuz.

Yukarıdaki Uyarı 7‘i okumanızı öneririm. Fiyatları Konya’ya göre pahalı olabilir ama İstanbul’a göre ucuz kalıyor. En kötü  bir çay içmek için uğrayabilirsiniz.Restoranın resmi linki için burayı tıklayabilirsiniz.

İyi Seyahatler,