Kibyra

 Uyarı 1: Kibyra, birbirinden derin yarlarla ayrılmış üç tane tepenin üzerine kurulmuş bir kenttir. Arabayı park edip çok ilerlemeyin olabildiğince araba ile durarak gezin. Hatta mümkünse en sonuna kadar arabayla gidin ki gezilecek alanı belirlemeniz daha kolay olsun. Buraya 2 saat kadar vakit ayırmaya çalışın.

Uyarı 2: Giriş ücreti bulunmuyor. Zaten bir giriş bile bulunmuyor diyebiliriz.

Uyarı 3: Antik kent alanına ilk geldiğinizde aşağıda lahit kalıntılarını göreceksiniz, burada biraz vakit geçirdikten sonra dağa doğru ilerlediğinizde solunuzda stadyum kalacak. Stadyumun en tepesinde yukarıya doğru devam edin. En yukarıdan bakınca ileride başka yapıların kalıntılarını görebilirsiniz. Her yerde çalılar çok uzamış olduğu için Kalıntıları en yukarıya çıkmadan göremezsiniz. Stadyumdan sonra arabayla devam edince kavşakta solunuzda kemerli bir yapı göreceksiniz. Büyük ihtimalle şehrin girişi ya da zafer anıtı (Genelde aynı yerde oluyorlar) Bu yapıdır. Görüldüğü gibi bu kemerli yapının büyük bir kısmı toprak altındadır. Bu yüzden şehre ait çoğu yapının da gömülü olduğunu düşünmemek elde değil.

Bu kemerli yapının oraya çıktıktan sonra ilerlerseniz; Stadyumdan gördüğünüz o büyük yapılara doğru ilerleyen antik yollara ulaşacaksınız. Eski kalıntılar bu kemerli yapının ilerisine arabayla devam ederseniz de görülmeye devam ediyor.

Uyarı 4: Antik dönemde Likya, Karya, Pisidya ve Frigya kültür bölgelerinin kesişme noktasında bulunuyordu. Kent bugün bile önemli bir güzergahın kesişiminde bulunuyor: Sagalassos Antik Kenti‘nden Fethiye’ye ya da Kaş’a doğru gideceksiniz buraya kesinlikle uğramanızı öneriyorum. Ulaşım için Gölhisar‘a saptıktan sonra yukarıya doğru ilerleyin.

Sagalassos Antik Kenti hakkındaki yazımı okumak için burayı tıklayabilirsiniz.

Kaş hakkındaki yazımı okumak için burayı tıklayabilirsiniz.

Kibyra’nın Tarihi

Kibyra Kenti Hakkında Bilgi: Kibyra adının anlamı hala keşfedilmemiş. Buraya yerleşen halk kısa sürede Pisidyalıları ve diğer halkları boyundurluklarına almışlar. Kentin bugün görülebilen tüm kalıntıları Roma dönemine aittir. Roma imparatorluk Dönemi’nde, Asia eyalet valisinin yargı merkezi olmuş ve M.S. 23 yılındaki bir deprem ile kent büyük tahribat almıştır. O dönemin imparatoru olan Tiberius 5 yıllık vergi affı ve üzerine para yardımı yapınca kent baştan yapılmıştır. Bu kentte seramik üretimi yaygınmış zaten gezerken yerlerde çok fazla sayıda seramik parçası göreceksiniz.

Tapınak hakkında bilgi: Asıl odanın tabanında bir mezar odası bulunmaktadır. Burası, erken Doğu Roma Dönemine ait (MS 6.yy) tapınak formlu bir anıt mezardır.

Stadyum hakkında: Stadyum, kentin doğu yamacındadır. Gördüğünüz gibi U formlu ama aşağıya doğru olan kısmı çökmüş bir stadyumdasınız. Buluntulara göre burası MS. 2. yüzyılın sonu- 3. yüzyılın başında en son haline kavuşmuş. Atletizm ve hayvanlarla mücadele eden gladyatörlerin mücadelelerinin yapıldığı düşünülmektedir.

Roma Dönemi Hamamı hakkında: Şu an yazısı çalıların içerisini düşmüş olduğundan gözünüzden kaçmış olabilir. Çalılardan hamam da pek gözükmese de burası MS. 2. yüzyılda yapılmış ve Anadolu Sıralı Tip Hamamlarındanmış (yıkanma alanları kuzey- güney yönlü olduğundan)

Tiyatro Binası hakkında: Meclis binasının hemen yanında büyük oradan sağlam kalmıştır. Anadolu’nun en büyük tiyatrolarından biridir (yaklaşık sekiz bin kişiliktir). Güneş ve yağmura karşı korumak için ahşap direkler ve üzerlerinde örtülerin olduğu bir sistem yapmıştır.

Kibyra’da Çektiğim Öteki Fotoğraflar 

İyi Seyahatler,