Uyarı 1: Karadağ yaptığım balkan turu sırasında uğradığım bir duraktır. Eğer balkan turu yapmıyorsanız ve Karadağ’a uçak ile gelecekseniz Podgorica havalimanı, Karadağ’da gelebileceğiniz tek havalimanıdır.
Podgorica hakkındaki yazımı okumak için burayı tıklayabilirsiniz.
Uyarı 2: Karadağ’a vize gerekmediği için bu tekne turunu da vizesiz yapabiliyorsunuz.
Uyarı 3: Karadağ, Avrupa aday ülkesidir ve para birimi olarak euro kullanıyor. Fakat bankalar tarafından euro bölgesi olarak geçmediği için türk banka kartımla para çekemedim. Bu yüzden kredi kartından para çekip çok yüksek komisyon ödemem gerekti. Bu banka krizini yaşamamanız için Karadağ’a üzerinizde parayla gelmenizi öneriyorum.
Uyarı 4: Cetinje (Çetine) diye okunuyor. Cetinje’e Budva veya Kotor‘dan minibüs ile ulaşabilirsiniz. Burası bir dağ kasabası olduğu için Karadağ’da mayonuzu kullanamayacağınız nadir yerlerden biridir. Burada birkaç saatten fazla kalmanızı önermiyorum.
Minibüsten indikten sonra Cetinje’yi keşfetmeye başladım. Cetinje’de görülmesi gereken en önemli yapı Cetinje manastırıdır. Manastırın olduğu alan merkezden uzak olduğu için uzun bir süre yürümem gerekti. Geçtiğim sokaklarda gözüme en çok çarpan binaların bakımsızlığıydı.
Yürüyüşüm sırasında arada bakımlı evler de görmeye başladım. Karadağ’ın asıl geçim kaynağı turizm olmasına rağmen bu kent dağda olduğu için daha az turistik. Muhtemelen, karadağ’ı ziyarete gelen çoğu turist buraya gelmek yerine Budva ya da Kotor’da limanın ve denizin keyfini çıkarmayı tercih ediyordur. Cetinj’i ziyaret eden çoğu ise Budva ya da Kotor’dan benim gibi günübirlik ziyaret etmeye geldiklerine en ufak bir şüphem yok.Şehirde açık restorana bile gelmek çok zor. Ancak bir barbekü restoranı gibi bir yerde balık siparişi verebildim. Balıklar ise Karadağ’da her zaman denk geleceğiniz gibi çok iyi kalitedeydi.
Manastırın haricinde kentte görebileceğiniz ve gurur duydukları meşhur bir devlet binaları var. Binanın adı opstina olarak geçiyor.Kendinizi ne olduklarına dair bir açıklama bulunmayan bu tarz yapıları gördükten sonra manastıra doğru giden yolda olduğunuz anlayabilirsiniz.
Hemen ilerisinde işte manastır! Umarım, siz de benim gibi hayal kırıklığı yaşamazsınız. Manastırda yaşanılan hayal kırıklığının tek tesellisinin orman içinde duran bu güzel kilise olduğunu düşünüyorum. Bu kilisenin adı ise Cipur olarak geçmektedir. İyi Seyahatler,