Uyarı 1: Aslında bu turu yapmamın amacı Dünya’nın sayılı longoz ormanları arasında olan Acarlar Longozu’nu görmekti. Longoz ormanları: Bir Nehrin suları denize ulaşmadan ormanın içerisine dolup göl yaratırsa buraya longoz ormanı denmektedir. İstanbul – Acarlar Longozu yolu üzerinde sırasıyla Sakarya Gölü ve Poyrazlar Gölü’nden geçmem gerekiyordu. Bir hafta sonu programı olarak düzenlediğim bu turu aslında 1 günde dahil yapabilirsiniz.
Uyarı 2: İlk önce Sapanca Gölü’ne gidip sahilde biraz dolaşabilir yürüyebilirsiniz. Zaten gölün etrafında yarım saat kadar vakit geçirmeniz yeterli olacaktır. Burada yapabileceğiniz daha özel bir etkinlik bulunmuyor. Sonra Poyrazlar Gölü’ne doğru gidebilirsiniz. Burası için 40 dakika kadar Karasu güzergahını takip edip Poyrazlar Köyü işaretinden dönmeniz gerekecektir. Bu sefer göl kenarı doğal park alanı olduğu için araba başına 15 lira gibi bir giriş ücretiyle içeri girebilirsiniz.
Burası çok büyük olduğu için içeri arabasız girmeniz çok saçma olabilir. İçeride mangal ve piknik yapılabilecek birçok alan kurulmuştur. Ayrıca içeride çok sayıda koyunla karşılaşabilirsiniz. Uyarı 3: Poyrazlar Gölü’nde dilediğiniz kadar vakit geçirdikten sonra (Ben turu bir günde bitirebilmek için 1 saat kaldım) turun asıl amacı olan Acarlar Longozu’na doğru ilerleyebilirsiniz. Acarlar Longozu oldukça güzel organize edilmiştir. En fazla yarım saat vakit harcayabileceğiniz uzun tahta bir iskelede longozu görebiliyorsunuz. Uyarı 4: Longozdan sonra İstanbul’a dönüş yoluna geçebilirsiniz. Belki de bu dönüş yolu için geldiğiniz yoldan değil de karadeniz kısmından gitmek daha güzel olabilir. Bu yol üzerinde Kefken ve ardından Kerpe’ye uğrayabilirsiniz. Yüzmek isterseniz Kerpe, kefken’den çok daha iyidir. Burada yüzdükten sonra Kerpe’nin 10 dakika kadar içeriye doğru olan kısmında Narköy adında bir yer bulunuyor. Burası aslında kurumsal şirketlerin eğitimler verdiği ya da sempozyumların düzenlendiği organik bir köydür. Bu otelde kalırsanız inek sağma, tavuk yumurtası toplama gibi bazı deneyimler edinebilirsiniz. Köy adeta bir tasarım köyüdür. Burada bireysel olarak da gelip kalabilirseniz. Kalmayacaksanız bile rica ederseniz otelin bahçesinde oturabilirsiniz. Uyarı 5: Narköy’den sonra Şile’ye doğru ilerleyebilirsiniz hala vaktiniz varsa ve çok trafik yoksa Ağva’ya gidebilirsiniz. Nehir üzerinde kano kiralayabilir veya çok özel otellerden birinin sahil kısmında oturup bir şeyler yiyebilirsiniz.Uyarı 6: Ağva’dan sonra ama İstanbul’dan önce Şileye gidebilirsiniz. Şiledeki sahillerden çok Şile’nin bazı restoranlarını çok severim. Bunlardan en çok sevdiğim Massha Şile Balıkçısı‘dır. Haftasonu akşamları çok dolu olduğu için önceden rezervasyon yapmanız gerekmektedir. Ayrıca Şile’de geceyi geçirmek isterseniz Massha restoranın önündeki deniz genellikle çok güzel olduğundan gün içi kullanmak üzere şezlong ve şemsiyenizi de önceden ayarlamanız da çok fayda var.
İyi Seyahatler,