Uyarı 1: Ulaşım için: Burdur kentine çok yakın. En rahat ulaşım Isparta Havalimanına indikten sonra araba kiralamanız olacaktır. Aynı gün içinde varabilirsiniz (Eğer uçuşunuz erken bir saatteyse). Sagalassos’a ulaşmak için navigasyondan yararlanıyorsanız navigasyona öncelikle Sagalassos Spa&Lounge hotel yazın ve buradan sonra devam edin. Eğer ilk olarak Sagalassos antik kentini işaretlerseniz navigasyon sizi çok eski ve inanılmaz kötü bir dağ yoluna saptırıyor. Ayrıca bu dağ yolunun sonlarına doğru yolun son kısmının yıkıldığını göreceksiniz.
Uyarı 2: Ziyaret için: Müzekart geçerli normal bilet ise 10tl. Yaz dönemine denk geldiğim için akşam 19:30’a kadarziyaret mümkündü. Burası ciddi büyük bir alan üzerine kurulu olduğu için gezme süresi olarak 3-4 saati ayırmanızı öneririm.
Uyarı 3: Konaklama için: Normalde konaklayacak yer asla önermiyorum çünkü: Birbirine benzeyen bir sürü konaklama yeri bulmak mümkün, haksız rekabete neden olmak istemiyorum. Lakin, bu civarlarda kalacak düzgün pek bir yer yok. Daha önceden yakınlarımın ve akrabalarımın kaldığı Sagalassos Spa&Lounge Hotel’i kesinlikle öneriyorum. Hem Antik kente çok yakın hem de civarda tekrar söylüyorum (Burdur ve Isparta dahil) düzgün gözüken bir işletme bulamadım.
Uyarı 4: Sagalassos’u ziyaret ederken heykelleri göremediğinizi fark edeceksiniz. Buradan çıkarılan heykeller günümüzde Burdur müzesi’nde bulunuyorlar. Burdur müzesi hakkındaki yazıma ulaşmak için burayı tıklayınız.
Sagalassos Tarihçesi
Hadrian adlı hükümdarları bu kent için çok önemli olmuştur. Sagalassos’u gezerken göreceğiniz en önemli yapıların hepsi Hadrian sayesinde olmuştur: Roma hamamı, tiyatro, üç anıtsal çeşme.Onun hükümdarlığı sayesinde bu kent Pisidya Eyaletinin baş şehri ve imparatorluk kültürünün merkezi haline gelmiştir.Bir kent Neokoros olunca : Her yıl olan binlerce insanın katıldığı atletizm gösterileri için insanlar buraya gelmiştir. Böylece nüfus 5000 kişi olsa bile çok daha fazla insan için yapılar inşa edilmiştir.Sagalassos için önemli olan diğer imparator ise Marcus Aurelius‘tur. Kendisi Sagalassos ve Termessos kentlerinde gerçekleştirilen ve maddi sıkıntılara neden olan anıt yapımlarını durdurmuştur.
Durdurulan anıt yapıları: şehirde en etkileyici olarak göreceğiniz renkli anıtsal çeşme (Yukarı Agora’da), Roma hamamı ve tiyatrodur.
Aşağı Agora: Yukarı Agora’ya kıyasla daha ticari bir amaçla yapılmıştır. Yine de çok sayıda onursal anıt ve heykeller vardır. Doğu tarafında bir sıra dükkanlar bulunuyormuş. Kuzeybatısında kalıntıları bulunan bir çeşme görülmektedir. Aslında şu an kalıntıları bulunan daha eski çeşme (yeni çeşmenin arkasındadır) ise Adrian döneminde kaldırımıştır. de kalıntıları bulunuyor. Burdur müzesinde bulunan iki adet Nike (zafer tanrıçası) buradaki çeşmedendir. Yukarı Agora (En etkileyici halk meydanı, politik merkez, heykel galerisi): Burada onursal yapılar, eski pazarlar ve kentin en ünlü yapısı Çeşme (Markus Dönemi) mevcuttur. Sütunların en üstünde olan heykellerin meydandaki döşemelerin masraflarının karşılanmasına yardımcı olan kentin ileri gelenlerine ait olduğu saptanmıştır.İskender Tepesi: Sagalassosluların ordularını büyük İskender’e karşı savundukları stratejik olarak önemli ama sonucunda kaybettikleri yerdi. Güney Nekropolis (Mezarlık) burada yer alır.
Hadrian Çeşmesi: Aşağı Agora yani pazar yerinin biraz üzerindedir. 17 metre yüksekliğinde olan bu çeşmenin diğer işlevi ise prestij binası olmasıdır.
Sagalassos Su Kemerleri (Günümüzde kalıntılar halindeler): Etrafında aktif olarak çok sayıda su kaynaklarına ulaşabilmeleri için kayaları delerek su yolları oluşturmuşlar. Kentin büyük yerlerine inşa edilen çeşmelerin etrafına büyük heykeller dikilerek zenginliklerini sergilemişler. M.S. 7. yüzyılda oluşan bir deprem ve su kaynaklarının kısıtlı hale gelmesi sebeplerinin kentin terk edilmesine sebep olduğu düşünülüyor.Sagalassos Neon Kütüphanesi (Ziyaret edilemiyor):Bu kütüphane soylu bir aileden gelen ve adı Neon olan birinin ölmüş babası adına yaptırdığı bir anıttır. Yazıtlar ve duvardaki boşluklar (nişler) arasında bir bağ olmadığı için burasının kütüphane olarak kullanıldığı düşünülmektedir. Burası M.S. 4. yüzyılın sonunda yakılmış ve yağmalanmış. Mozaiklerinin çok güzel olduğu söyleniyor.
Necropolis (Mezarlıklar): Kent tarihi boyunca ölü gömme adetleri çok farklılık göstermiş. İlk başlarda (Asıl mezarlık, Güney Nekropolis) iskender tepesi ve güney sur duvarları arası mezarlık olarak kullanılmış ve ölüler yakıldıktan sonra dikdörtgen ev biçimli urnalara konmuşlar. Kuzey Nekropolis: daha çok kaya mezarlıkları şeklindedir. Güney ve Doğru Nekropolis: Ölüler lahitlere gömülmüşlerdir.
Batı Nekropol ve Kuzey Nekropol Mezarları: Aşağı yukarıdan Yukarıya yani Yukarı Agora’ya doğru çıkarken yamaçtaki nişleri (boşlukları) göreceksinizdir. Bu boşluklara ölülerin yakılmasından sonra kalan küller ve kemikler konulmuş ve üzeri bir taşla kapatılmış.
Kuzeybatı Heroon: Sagalassoslu seçkin bir aileden olan genç biri adına yapılmıştır. Herhangi bir yazı bulunmadığı için kime ait olduğu bilinmese de yapının içerisinde çok iyi işçilikle yapılmış büyük bir heykelin kalıntıları bulunmuş.
Ekstra
Antoninler çeşmesi, Antoninler çeşmesi restorasyonu, Antoninler çeşmesi süslemeleri, heykeller, Tiyatro, Aşağı Kent ve Sagalassos’un önemli tepeleri, Meclis Binası (Bouleuterion, Çoğu kısmı yıkılmış haldedir), Mermer Salonu (İmparator Salonu), Sagalassos’un ilk hamamı, Tiberius Kapısı, Hadrian ve Antonius Pius Tapınağı, Başmelek Mikail Bazilikası ziyaret edilebilir.
Sagalassos’ta Çektiğim Öteki Fotoğraflar İyi Seyahatler,