Uyarı 1: Batum Gürcistan’ın en önemli 2. Şehridir. Gürcistan’a türkler için vize yoktur. Hatta pasaportsuz bile ülkeye giriş yapabilirsiniz. Sadece ehliyet ile giriş yapılamıyor. Gürcistan’a uçak ile geliyorsanız yanınızda kesinlikle türkiye kimlik kartınızı ve her ihtimale karşı pasaportunuzu almanızı öneririm. Türkiye’den uçak ile Gürcistan’a gidecekseniz her pasaport için 15 tl olan giriş pulundan almanız gerekiyor. Ama bu ücret türkiye kimlik kartından alınmamaktadır. Siz yine de ikisini de yanınıza alabilirseniz ülke giriş çıkışlarında hiç sorun yaşamazsınız.
Uyarı 2: Batum’a en rahat Tiflis ya da Artvin’den ulaşabilirsiniz. Batum-Tiflis arasında seyahat etmek istiyorsanız iki kent arasındaki kuşkusuz en rahat ulaşım 3-4 saat olan konfrolu trenlerdir.
Tiflis hakkındaki yazıma ulaşmak için burayı tıklayabilirsiniz.
Uyarı 3: Batum’u gezmek için 1-2 gece kalmanız yeterli olacaktır. Ayrıca, Batum Karadeniz’de bulunduğu için yazın bile yanınıza şemsiye almanızı öneririm.
Ayrıca, Gürci yemekleri bizim karadeniz yemekleriyle büyük benzerlik sergiler ve oldukça lezzetlidir.
Uyarı 4: Batum aslında turistler için oluşturulmuş yapay bir şehirdir. Yapay ile kast ettiğim tüm resimlerde Batum hakkında yaptığınız tüm araştırmalarda genelde sahil şeridinde bulunan yerlerin fotoğraflarına ulaşabiliyorsunuz. Bu sahil kısmı geniş meydanlar, parklar ve modern yapılardan oluşmaktadır.
Şehrin geri kalanı ise dev bir şantiyedir.Uyarı 5: Gürcistan’ın Batum ile amacı aslında Batum’u karadeniz bölgesinin kumar ve eğlence merkezi yapmak istemesidir. Bu yüzden çok fazla sayıda kumarhane bulunmaktadır. Ayrıca neredeyse tüm taksiler eski beyaz BMW’lerden oluşmaktadır.
Örnek Program
Birinci Gün
Güne dünya’nın en büyük botanik bahçesini ziyaret edebilirsiniz. Batum botanik bahçesi:108 hektar bir alan üzerinde Batum’un 9 kilometre ilerisinde bulunmaktadır. İçerisi büyük olduğu için ekstra ücret ödediğinizde kalkış saatleri çok düzensiz olan elektrikli trenlerden birine binebilirsiniz. Buraya ulaşmak için Batum’dan kalkan 31 numaralı otobüslerden birine binmeniz yeterli olacaktır. Genel olarak 09:00-20:00 arasında açıktır. Yürüyerek gezmek isterseniz 4 saat kadar vaktinizi alacaktır.
Botanik bahçesinden sonra şehre geri dönerek şehirde biraz daha sokakları keşfedebilir ve yemek yiyebilirsiniz. Saat akşamüstüne doğru gelmeye başladıysa Sahil şeridini keşfetmeye çıkma vakti gelmiş demektir. Sahil şeridinde görülmesi gereken en ünlü heykel Batum Aşk Heykeli’dir. Bu heykel, birbirinin içinden geçtikten sonra birbirlerinden ayrılan kinetik bir kadın ve erkek heykelinden oluşmaktadır. Heykel gün içinde sabit dururken akşamları 19:00’dan sonra hareket etmeye başlamaktadır. Bu heykel aslında gerçek bir hikayeden esinlenerek yapılmıştır. Hikayeye göre Müslüman bir çocuk olan Ali ile Gürcistanlı bir prenses olan Nino birbirlerinden sovyet istilası sebebiyle ayrılmışlardır. Sahilde ve civarında özellikle görmeniz gereken diğer yapılar Medea Statüsü, Alfabetik Kulesi ve 6 Mayıs Parkı’dır.İkinci Gün
Güne başlarken birinci günden kalan yapmanız gereken bir gezi bulunmuyor ise saat 09:00-18:00 arasında açık olan Gonio Apsaros Kalesi’ni ziyaret edebilirsiniz. Bu kale eski bir roma kalesidir ve oldukça küçüktür. Buraya 1 saat kadar vakit ayırabilirsiniz. Burası Batum merkezden Botanik bahçesi’ne doğru olan yol yerine tam tersi güzergahta Batum havalimanının ilerisinde bulunmaktadır.
Gonio Apsaros Kalesi’nden önce veya sonra ise merkezde bulunan Sanat Müzesi’ni gezebilirsiniz. Şehirde yapabileceğiniz başka bir etkinlik bulunmuyor.
İyi Seyahatler,