Uyarı 1: Harran’a en rahat ulaşım Şanlıurfa Gap Havalimanındandır. Şanlıurfa Gap havalimanı ile Harran arası 1 saat 10 dakika kadar bir süre almaktadır; Şanlıurfa merkezinden ise 45 dakika kadar uzakta bulunuyor.
Şanlıurfa hakkındaki yazımı okumak için burayı tıklayabilirsiniz.
Uyarı 2: Harran açık hava müze alanı gibi bir yer. Sadece, Antik Harran Üniversitesi’nin kalıntılarının bulunduğu bölge tel örgülerle kapatılmış durumdadır. Giriş gibi duran bir kulübe olsa da giriş yapamıyorsunuz; sadece etrafında dolaşabiliyorsunuz. Özetle, herhangi bir giriş çıkış saati ya da giriş ücreti bulunmamaktadır.
Uyarı 3: Kazılardan elde edilenler hakkındaki yazıma ulaşmak için burayı tıklayabilirsiniz.
Uyarı 4: Beklenildiği gibi etrafta çok fazla sayıda turist veya göçmen bulunmuyor. Sadece insanlar size gezmeye mi geldiniz diye yanaşmaya ve sorular sormaya çalışıyorlar.
Uyarı 5: Harran kalesinin içerisinde, Harran Üniversitesi’ne doğru giderken yol üzerinde sağınızda büyük bir harran evi kalacak. Resimlerde görünen bu ev, eski hayat biçimine göre sembolik olarak düzenlenmiş bir çay bahçesidir aslında. ün Bu eve uğrayıp içeriyi gezmelisiniz. Ramazanda da çay içebiliyorsunuz.
Uyarı 6: İki adet Harran Üniversitesi bulunuyor. Bir tanesi Harran’a gelince görüp gezeceğiniz (resimler de gördüğünüz Antik Harran Üniversitesi). Diğeriyse Urfa’nın içinde bulunan ve şu an içinde eğitim yapılan üniversitedir.
Uyarı 7: Harran Kalesi de Harran Üniversitesi gibi ziyarete kapalıdır. Etrafında durunca sizinle konuşmaya çalışan çok insan olduğu için yanından geçerken bir bakmanızı öneriyorum. Pek uzun kalmak için temkinli durmuyor.
Harran: Tarihi süreç içerisinde birçok medeniyete içerisinde bulundurmuş bir şehir. Harran Şehir Surları yaklaşık 4km’ye varmaktadır. Dolayısıyla kale surlarının etrafında yapabileceğiniz yürüyüşü çok uzun tutmayın.
Surlara ilaveten, Harran evlerini ve Antik Harran Üniversitesi‘ni gezmelisiniz. Harran’ın geri kalan kısımlar çok güven teşkil etmiyor gibi bir izlenim yaratıyor. Örnek Harran Evi (Çay Bahçesi olarak kullanılan) Örnek Harran Evi’nin İçerisi Dünyanın ilk üniversitesinin Harran Üniversitesi olduğu konusunda araştırmalar var. Doğu eskiden eğitimde daha ileri olduğu için bu Üniversite’den de birçok bilim adamı çıkmıştır.Burası özü itibariyle medeniyetlerin doğduğu ve buluştuğu bir kentmiş.Harran, dünyadaki üç büyük felsefe ekolünden Harran Ekolü’nün merkezidir.
Harran Höyüğü: 2003 yılındaki kazı çalışmaları sonucunda eserler ortaya çıkarılmaya başlanmıştır. Eski tunç dönemi, Asur dönemine ait eserler bulunmuştur. Bu bölge tarih öncesi dönemlerden beri Halaf, Ubeyd, Uruk, Tunç çağları, Hitit, Hurri, Mitanni, Asur, Babil, Helenistik, Roma, Bizans, Emeviler, Abbasiler, Fatimiler, Zengiler, Eyyubiler ve Selçuklular yaşamışlardır.
Harran eskiden çok verimli bir ovaymış. Buraya ait bazı inanışlar mevcut olduğundan kutsal bir alan olarak kabul edilmektedir. Mesela: Hz Adem’in çiftçilik yaptığı bereketli bir ova, Nuh tufanından sonra kurulan ilk şehirlerden biri, Evliyalar diyarı gibi…
İnsanın bu kuraklığı gördükten sonra verimli ovaları hayal etmesi biraz zor olabiliyor. Yemyeşil halini görmeyi çok isterdim.
İyi Seyahatler,