Uyarı 1: İznik gezilecek yerler oldukça fazla olduğu için İstanbul’dan yapılacak çok güzel bir hafta sonu programıdır. Burası Osmanlı’nın ilk başkentidir ve günümüzde sofra zeytinciliğinde Türkiye’de çok önemli bir noktadadır. İznik’ten ayrılmadan evvel zeytin almanızı kesinlikle öneririm.
Uyarı 2: Ulaşım: İstanbul Asya Yakası’ndan geliyorsanız en rahat Osmangazi Köprüsü‘nden Orhangazi çıkışına saptıktan sonra İznik tabelasını takip ederek gelebilirsiniz. Eğer feribot kullanmak isterseniz (Osmangazi Köprüsü’nden daha ucuza geliyor) Pendik-Yalova hattına binmeli ve Yalova’dan indikten sonra İzniğe 45 dakika gibi bir yol yapmanız gerekmektedir. Pendik’ten kalkan feribotlarda önceden bilet almanız daha ucuza gelmiyor. Bu yüzden işlek bir saatte değilse feribot iskelesine bilet almadan da gelmenizde hiç bir sorun yoktur.
Eğer Avrupa Yakasından geliyorsanız yukarıda bahsettiğim gibi Osmangazi Köprüsü’nden Orhangazi çıkışına saptıktan sonra İznik tabelasını takip ederek gelebilirsiniz veya daha rahat bir yol olan Yenikapı-Yalova feribotuna binebilirsiniz. Fakat bu feribot hattı Pendik-Yalova hattı gibi sabit bir ücrete tabii değildir. Dolayısıyla önceden bilet almanız gerçekten ödeyeceğiniz fiyatı etkileyecektir.
Uyarı 3: Konaklama: İznik gölü kenarında sahilde yeni yapılmış birkaç tane güzel otel bulunmaktadır. Bu otellerden birini tercih etmenizi öneririm. Hotel Zeytin Bahçesi favorilerim arasında.
Uyarı 4: İznik’te görmeniz gereken ilk yer Aya Sofya‘dır.
Uzun yıllardır müze olan, son yıllarda ise Camiye çevrilen Aya Sofya, İzniğin merkezinde yer almaktadır. Aslında burası İncillerin elendiği ve günümüzde bilinen 4 versiyonuna indirildiği düşünülen meşhur Nicea Konseyinin toplandığı kilisedir. Fakat son yıllardaki bir keşiften dolayı bu bilgiye şüpheyle bakılmaktadır. Gerek suların çekilmesi ya da azalmasından dolayı İznik Gölü oldukça geriye çekilmiş ve su seviyesinde kayıp yaşamıştır. Bu kayıptan dolayı suyun altında kıyıya yakın bir noktada bazı kalıntılar belirmiştir. Bu kalıntıların bir bazilikaya ait olduğu tespit edilmiştir. Fakat bu bazilikanın Nicea Konseyinin toplandığı yer olduğuna dair spekülasyonlar sürmektedir. Dolayısıyla İznik aslında İncilde’de bahsi geçen önemli bir kenttir. Suyun içerisinde bulunan ve sahilden görülen bir başka yapı ise Senato Sarayı’nın duvarlarıdır. Ayrıca, İznik gölün de yüzülebilmektedir ve gün batımları çok güzeldir.Uyarı 5: Aya Sofya’dan ve sahildeki batık kısımlardan sonra görebileceğiniz İznik gezilecek yerler içinde en ünlü yer Yeşil Cami‘dir. Bursa’nın Yeşil Cami’si gibi çok özeldir ve birçok çiniyle kaplıdır.Buraya gelmeden yol üzerinde birçok yapı keşfedeceksiniz. Bu yapılara dönmeden evvel İznik surlarının etrafında dolaşmanızı öneririm. Bu surların 4 adet kapısı bulunur.
Kapılardan en orijinali Lefke Kapı‘dır.
Kapı’dan içeriye ancak yürüyerek girebilirsiniz.Burada çok sayıda detay yakalayabilirsiniz.
Ekstra
İznik Osmanlı tarihinden beri hep çinileriyle meşhur olmuştur. Şehir merkezinde hem çay içebileceğiniz hem çini alabileceğiniz çok güzel bir yer bulunuyor.Süleyman Paşa Medresesi’ne kesinlikle uğrayın!
İznik Müzesi maalesef uzun yıllardır kapalıdır. İçerisi oldukça güzel bir müzeyken bitmek bilmeyen bir restorasyon içerisindedir. Yine de şansınızı deneyebilirsiniz!Siz yine de Müzenin etrafında bulunan bazı mezarlara ve sütunlara bir göz atmayı ihmal etmeyin!
Çarşamba günü İznik’te iseniz İzniğin halk pazarı bulunuyor. Burada organik ve yerli çok sayıda güzel sebze ve meyveyi çok uygun fiyatlara alabilirsiniz. Ayrıca, İzniğin ortasında Ayasofya’ya yakın bulunan Köfteci Yusuf’un ilk şubesi burasıdır. Burası halk tarafından hala yemek için en çok tercih edilen yerdir.İzniği panoramik olarak görmek isterseniz Bayraklı Dede Türbesi’ne gitmelisiniz. Burası İzniğe çok yakın bulunan bir dağın en tepesinde türbedir. Adetten buradaki Türbe’ye bir türk bayrağı asılıp dilek dilenir. Dilek gerçekleşince de tekrar bir Türk bayrağı asılır ve teşekkür edilir.
Osmanlı’yı kuran Orhangazi’nin memleketi de İzniğe çok yakın Gürle Köyü‘nde bulunmaktadır. Vaktiniz olursa Gürle’de, Orhan Gazi’nin 14. yüzyılda yaptırmış olduğu han, cami ve hamam durmaktadır.
İznik’te Çektiğim Öteki Fotoğraflar İyi Seyahatler,