milano

Uyarı 1: Milano’da şehri gezmek için 2 gece kalmanız yeterli olacaktır. Ama Milano’da iş veya başka bir nedenden konaklamanız gerekiyorsa ve günübirlik etrafta bazı şehirleri ziyaret etmek istiyorsanız bu liste tam sizlik. Gidebileceğiniz önem sırasına ve yakınlıklarına göre şehirler: Como Gölü ve Lugano Gölü, Verona, Torino, Bologna, Venedik.

Como Gölü hakkındaki yazımı okumak için burayı tıklayabilirsiniz.

Lugano Gölü hakkındaki yazımı okumak için burayı tıklayabilirsiniz.

Verona hakkındaki yazımı okumak için burayı tıklayabilirsiniz.

Torino hakkındaki yazımı okumak için burayı tıklayabilirsiniz.

Bologna hakkındaki yazımı okumak için burayı tıklayabilirsiniz.

Venedik hakkındaki yazımı okumak için burayı tıklayabilirsiniz.

Uyarı 2: Leonardo da Vinci’nin meşhur “Son Akşam Yemeği” adlı resmini ziyaret etmek istiyorsanız en az 1-2 ay önceden bilet almanız gerekmektedir. Bu tabloyu ziyaretimle ilgili yazımı aşağıda bulabilirsiniz. Ayrıca, bilet almak için burayı tıklayabilirsiniz.

Uyarı 3: Son Akşam Yemeği ziyaretim kadar zevk aldığım başka bir ziyaret ise Eski Sanatlar Müzesi‘ne oldu. Burada Leonardo da Vinci’nin üzerinde çalıştığı ama tam anlamıyla bitmemiş bir eseri bulunuyor. Bu eser, tüm bir odanın ormanmış izlenimi vermesi için yapılmış çeşitli duvar boyamalarından oluşmaktadır. Bilet fiyatları, yaz dönemlerinde talep çok arttığından daha pahalıya denk geliyor. Eğer daha önceden bilet almadıysanız son çare Son Akşam Yemeği’nin dahil olduğu özel turlardan birine bilet alabilirsiniz.

Uyarı 4: Milano büyük bir şehir olduğundan  Milano şehir haritası seyahatinizi kolaylaştırabilir. Benimkini burada sizlerle paylaşıyorum.

Uyarı 5: Katedralin tepesine çıkmanızı tavsiye etsem de manzarasının bir kısmını görebileceğiniz daha alternatif yerler de bulunmaktadır. Birincisi  Museo del Novecento adlı bir müzedir. İkincisi ise Obicà Mozzarella Bar – Duomo‘ adlı bir restorandır. Restoran, bir alışveriş merkezinin üst katlarında bulunduğu ve ünlü olduğu için çok talep vardır. Biraz fiyatları yüksektir ama ortamı ve Katedral manzarası için değiyor.

Uyarı 6: Muhakkak Yemek Yenmesi gereken 3 Mekan

Luini, Princi ve Obicà Mozzarella Bar – Duomo :

Üç restoran da Duomo’ya çok yakınlardır. Luini’den panzerotti almak için uzun bir kuyruk beklemeniz gerekebilir. İçerisi küçük olduğundan meydanda bir yere oturarak panzerottinizi yiyebilirsiniz. Panzerotti: Tost ekmeği içinde domates ve mozzarellanın olduğu bir çeşit sandwichtir.  Princide panzerotti bulunmuyor. Princi’de çok çeşitli yemekler bulabilirsiniz: Pizza, makarna, tatlı vb.Hiç kuşku duymadan hepsinden yiyebilirsiniz. Obicà Mozzarella Bar – Duomo : Rinascente alışveriş merkezinin içinde bulunuyor. Çok sıra olabilir vaktiniz varsa ve hava güzelse oturun. Dışarıdan katedralin manzarası çok güzel bir ambiyans yaratıyor.

Uyarı 7: Milano’dan günübirlik Como gölüne yüzmeye, dinlenmeye ve/veya tekne turuna katılmaya gidebilirsiniz. Como gölü yazımı okumak için burayı tıklayabilirsiniz.

Birinci Gün

Ana Katedral (Duomo): 8:00-19:00 arasında açıktır.İtalya’da Meryem’e adanan en büyük kilisedir. Ana katedralin yapımı 500 yıldan fazla sürmüştür ve günümüzde de inşaatı hala sürmektedir. Katedral gotik tarzda bir baş yapıttır. Toplamda 135 kulesi bulunur ve en büyük kulesi 107.5 metredir. Önceden bilet alırsanız iki saat kadar giriş sırasında beklemekten kurtulabilirsiniz. Kilise’nin üst katlarını çok güzel bulmama rağmen içerisini pek orijinal bulmuyorum. İsa peygamberin çarmığa gerildiği çivilerden iki tanesinin burada olduğu söyleniyor; Çiviler, senede iki kez halk görsün diye dışarı çıkarırmış.

Ortadaki resim Museo del Novecento’da çekilmiştir. Museo del Novecento, saat 9:30-19:30 arası açıktır. Görüldüğü üzere Katedralin tam yanındadır ve Katedrali biraz daha görebilmeniz için güzel bir alan sağlamaktadır. Not: Kilise’nin önünde eskiden palmiyeler yoktu. 2017’de yerleştirilmeye başlanıldı.

Ana Katedral (Duomo)’in Tepesinden: 2012’de terasların ve çatı yürüme yollarının ziyareti için 6 euro civarı bir ücret ödemiştim. Günümüzde 8-9 euro civarı bir maliyeti olabilir.

Vittorio Emanuele II Galerisi (Galleria Vittorio Emanuele II): Roma, İtalya’nın resmi başkentidir. Milano ise İtalya’nın politika haricinde her şeyinin baş kentidir. Dünya’nın en görkemli katedrali ve ilk alışveriş merkezi Vittorio Emanuele II Galerisi burada bulunmaktadır. Galeri, uzunlamasına çok büyük olduğu için tümünü alabileceğim fotoğraf çekemedim. Burası 24 saat açıktır.

Milano’daki galeriye çok benzeyen ama daha az bakımlı başka bir galeriyi ise Napoli‘yi ziyaret ederseniz; görebilirsiniz.

Dört Mevsim: Galeri’nin tam ortasında Dünya’daki dört mevsimin tasvir edildiği bir dört yol ağzı bulunuyor. Aşağıdaki resimler bu dört yol ağzından çekilmişlerdir. Skala Tiyatrosu (Teatro Alla Scala):

İtalya’da bana indirimli bilet veren nadir müzelerdendir. İndirimli giriş ücreti için 2012’de 4 euro civarı ödemiştim. Günümüzde 6 euro civarını bulmuş olabilir. Burası aslında bir tiyatro müzesidir. Burada nice el yazmaları ve sahne dekorları  örneği görülebiliyor.

Neoklasik mimarinin bir örneği olan opera binasında Verdi’ye ayrılmış iki salon bulunuyor. Bestecinin ilk olarak çalmaya başladığı Spinet ve Aida Operalarının resepsiyonunda kendisine armağan edilmiş mücevher işlemeli bir asası göz kamaştırıyor.

İkinci Gün

Sforzesco Kalesi (Castello Sforzesco): Sforzesco Kalesi ”Castello” meydanında bulunmaktadır ve içerisinde 10 civarı müzeye ev sahipliği yapmaktadır. İçerisindeki çoğu müzenin pek anlamlı olduğunu düşünmesem de bir müzesini kesinlikle görmenizi öneririm: Eski Sanatlar Müzesi. Bu müzede: Rönesans döneminin en büyük yapısı, içinde eski sanatlar müzesi vardır. Hatta Leonardo Da vinci‘nin ormanı yansıttığı sanat eseri de içeridedir. 2015 yılında bu müzenin indirimli biletine 7 euro verdim.

Sforzesco Kalesi’nin Bahçesi: Şehrin en çok gelinen parkı burasıdır. Piknik yapmak, kitap okumak için çok güzel bir yerdir. Sol resimde uzaktan da olsa görüldüğü gibi Paris‘teki Zafer Anıtı’nın bir benzeri bulunmaktadır.

San Lorenzo Meydanı:

 

İtalya’nın meşhur Katedral (Duomo) meydanından sonra en sevdiğim ikinci meydan ise San Lorenzo Meydanı‘dır. Bu meydana adını veren resimde görülen kolonların çevrelediği San Lorenzo Kilisesi‘dir. Halk, burada bulunan tarihi kolonlardan dolayı bu bölge için italyancada kolonlar anlamına gelen “Le Colonne” demektedirler.

Gece hayatı için 4 Ana Mekan:

  1. San Lorenzo Meydanı- Kolonlar
  2. Kolonlar’dan aşağı doğru inen yoldan devam eden yol Porta Ticinese.
  3. Porta Ticinese’nin ilerisi sahil kenarı Navigli.
  4.  Brera Bölgesi- Catholique Bölgesi

Üçüncü Gün

Son Akşam Yemeği (The Last Supper, L’Ultima Cena, Cenacolo)

Sante Maria Delle Grazie Kilisesi:Merkezde bulunmaktadır. Leonardo da Vinci’nin Son yemek tablosu içeride bulunuyor. Biletsiz ve randevusuz giriş bulunmuyor.

Uyarı 1‘de bahsettiğim gibi biletlerinizi önceden ayırmanız gerekiyor. Biletsiz içeriye almıyorlar. Her 5 dakikada sadece bir grup insanı içeriye alabiliyorlar. Bu yüzden her grubun içeride tabloları incelemek için 5 dakikası bulunuyor. Son Akşam Yemeği’nin karşısında da çok güzel bir duvar tablosu bulunuyor. Bu tablolar duvarın üzerine yapılmıştır. Son Akşam Yemeği şans eseri savaş sırasında diğer duvarlar çökerken ya da zarar görürken kurtulabilmiştir. Cenacolo Vinciano ziyaretimi saat 17:00’de gerçekleştirebildim. Cenacolo biletim  Daha Fazla Müze İsteyenlere:

Roldi- Pazzoli müzesi:  Milano’da en çok sevilen ikinci tablo: Antoni Pallaiolo’nun Bir Kadın Portresi burada bulunuyor. Tavsiye ederim.

Brera akademisinin içindeki Brera Resim Galerisi: 1809’da Napolyon tarafından açılmıştır. 38 ayrı odada bazıları çok ünlü eserler bulunmaktadır. Tavsiye ederim.

Galleria civica d’arte moderna: Güzel bir modern sanat müzesidir.

Sant’Ambrolio kilisesi: 4. Yüzyılda alman soylularından Ambroso tarafından romaneski tarzda yapılmıştır.

Museo della scienza e dele Technologia : Leonardo da vinci bilim müzesi. Çok uzun gezilmesine gerek yok.

Ekstra

Flamingoları sever misiniz?

Sadece Milanoluların bildiği ve bahçesinde bir sürü flamingo olan özel bir mülk var. Şanslıysanız kapısından flamingoları görebiliyorsunuz. Adresi: Villa Invernizzi Fenicotteri‘dir.

Paylaşmak istediğim bazı yemekler

Tipik Milano mutfağı: Risotto a la milanaise, Osso buco,  Escalope a la milanaise, Cassoeula, Panettone, Michetta.

Dondurma:  Eğer peynir hatta  mascarpone seviyorsanız dondurmasını denemenizi tavsiye ederim. En son 2015’te Porta Ticinese‘de yiyebilmiştim.

Görülmesi Gereken Caddeler

Vittorio Emanuele, Porta Ticinese, della Spiga, Quadrilatero d’oro, Buenos Aires ve Manzoni‘dir.

Milano’dan Park Manzaraları İyi Seyahatler,